Autoritat Francesa de Supervisió Prudencial i de Resolució

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAutoritat Francesa de Supervisió Prudencial i de Resolució
Dades
Nom curtACPR Modifica el valor a Wikidata
Tipusagència governamental
autoridad de resolución ejecutiva (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaComité des entreprises d’assurance (fr) Tradueix
Commission bancaire (fr) Tradueix
French committee of credit establishments and investment companies (en) Tradueix
Autorité de contrôle des assurances et des mutuelles (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació2010
Governança corporativa
Seu
Empleats1.080 (2022) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webacpr.banque-france.fr Modifica el valor a Wikidata
Oficines centrals de l'ACPR, situades des del 2018 a la place de Budapest de París

L'Autoritat Francesa de Supervisió Prudencial i de Resolució (en francès: Autorité de contrôle prudentiel et de résolution, ACPR), abans coneguda com Autoritat de Supervisió Prudencial (en francès: Autorité de contrôle prudentiel, ACP), és una autoritat administrativa independent que exerceix la supervisió prudencial de les empreses financeres franceses regulades com ara bancs i companyies d'assegurances.[1] Actua sota la supervisió del Banc de França.

Rerefons[modifica]

Número 4 de la place des Victoires de París (dreta), on es trobava la Commission de Contrôle des Banques als anys setanta;[2] amb el Banc de França al fons.

Al llarg dels anys es van crear a França diverses autoritats de supervisió financera, com ara:[3]

  • la Comissió de Supervisió Bancària (en francès: Commission de contrôle des banques , CCB), establerta el 1941 i rebatejada el 1984 com a Comissió Bancària (en francès: Commission bancaire).
  • La Comissió de Supervisió d'Assegurances (en francès: Commission de contrôle des assurances, CCA) i la Comissió de Supervisió de les Mútues i de les Assegurançes de Salut (en francès: Commission de contrôle des mutuelles et des institutions de prévoyance, CCMIP), es van fusionar l'any 2003 sota les sigles CCAMIP (en francès: Commission de contrôle des assurances, des mutuelles et des institutions de prévoyance) que l'any 2005 va passar a anomenar-se Autoritat de Supervisió d'Assegurances i Mútues (en francès: Autorité de contrôle des assurances et des mutuelles, ACAM).
  • el Comitè de les Institucions de Crèdit i de les Empreses d'Inversions (francès: Comité des établissements de crédit et des entreprises d'investissement, CECEI) i el Comitè de les Companyies d'Assegurances (en francès: Comité des entreprises d'assurance, CEA), autoritats de llicències separades, respectivament, per a entitats de crèdit i proveïdors de serveis d'inversió i per a asseguradores.

Història[modifica]

El gener de 2010, l'ACP es va constituir per ordre executiva a través de la fusió de la Comissió Bancària, l'ACAM i el CECEI.[4] Una nova ordre executiva el juliol de 2013 li va atorgar autoritat de resolució, en el context de la formació del Mecanisme Únic de Resolució europeu, i en conseqüència va canviar el seu nom d'ACP a ACPR.[cal citació]

El secretari general (en francès: secrétaire général) és el conseller delegat de l'ACPR. Els secretaris generals de l'ACP i després de l'ACPR han estat, per ordre cronològic:

  • Danièle Nouy (març de 2010 - desembre de 2013), anteriorment secretària general de la Comissió Bancària des de 2003
  • Edouard Fernandez-Bollo (gener de 2014 - setembre de 2019)
  • Dominique Laboureix (octubre de 2019 - actualitat)

La primera avaluació dels riscos financers derivats del canvi climàtic va ser realitzada per l'ACPR, entre el juliol de 2020 i l'abril de 2021, i va incloure 22 organitzacions asseguradores i 9 grups bancaris.[5]

Operacions[modifica]

Una placa al lobby de l'ACPR que commemora la presència del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i de la directora del Mecanisme Únic de Supervisió, Danièle Nouy, a l'acte inaugural de l'edifici, conjuntament amb el director i secretari general de l'ACPR.

L'ACPR és una autoritat administrativa independent adscrita al Banc de França, el president del qual també n'és cap.[6] Les seves finalitats declarades inclouen la supervisió i control, la preservació de l'estabilitat del sistema financer i la protecció dels clients, partícips assegurats i beneficiaris que estan sotmesos al seu control.[7] L'ACPR té competències de supervisió, poder d'imposar mesures administratives d'execució i facultats disciplinàries respecte a les entitats de la seva jurisdicció. També podrà fer pública la informació que consideri necessària per a l'exercici de les seves funcions.[6]

Està format per tres òrgans de decisió diferents: el Col·legi Supervisor, el Col·legi de Resolució i el Comitè Sancionador, així com per òrgans consultius, com ara el Comitè d'Auditoria i el Comitè Consultiu Científic.[6]

L'ACPR duu a terme consultes públiques puntuals sobre temes diversos. El 2013, per exemple, va redactar la normativa de crowdfunding després d'una consulta pública al costat de l'<i>Autorité des marchés financiers</i> i del Ministeri d'Economia i Finances francès.[8]ç

Vegeu també[modifica]

  • Autorité des marchés financers
  • Tracfin

Referències[modifica]

  1. «The Autorité des marchés financiers (AMF) and the French Prudential Supervision and Resolution Authority (ACPR) have launched a public consultation on crowdfunding». Autorité des marchés financiers, 05-11-2013. [Consulta: 27 maig 2016].
  2. Procès-verbal de la quatre-vingt-quatrième séance du comité des gouverneurs des banques centrales des États membres de la Communauté économique européenne tenue à Washington, le lundi 30 septembre 1974 à 15 heures. 
  3. Didier Israël «L'indépendance de l'Autorité de contrôle prudentiel». Revue française d'administration publique, 2012/3 (n° 143), 2012, p. 759-767.
  4. «The ACP an overview». banque de france, 17-12-2010. Arxivat de l'original el 24 gener 2011.
  5. lassurenmouv. «Résultats de l’exercice pilote climatique 2020 |» (en francès). [Consulta: 19 maig 2021].
  6. 6,0 6,1 6,2 «Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution - ACPR (French financial supervisory body)» (en anglès). The Journal of Regulation, 15-12-2017. [Consulta: 6 desembre 2019].
  7. Hubert, Olivier; Pince, Arnaud Thomson Reuters Practical Law, 01-09-2018.
  8. «The Autorité des marchés financiers (AMF) and the French Prudential Supervision and Resolution Authority (ACPR) have launched a public consultation on crowdfunding» (en anglès americà). AMF, 05-11-2013. [Consulta: 6 desembre 2019].

Enllaços externs[modifica]