Avaluació d'experts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'avaluació d'experts (en anglès: peer review) és el procés de revisió que passen els articles científics quan són enviats a una revista per la seva publicació. Aquest sistema de correcció consisteix en enviar l'article a dos o més experts (revisors) en el camp que tracta per tal que validin que el contingut és correcte, el treball està ben fet i no hi ha frau. Habitualment, els revisors no es limiten a acceptar o rebutjar l'article, sinó que fan suggeriments per millorar el treball abans de ser publicat.

La majoria de revistes permeten suggerir alguns revisors per avaluar el treball, tot i que no es comprometen a fer cas dels suggeriments. A més, normalment també es permet demanar que una o més persones no en siguin els revisors.

Tot i aquest procés, però, en alguns casos s'han publicat articles que han passat el procés de peer review i posteriorment s'ha demostrat que eren falsos, com la publicació d'un article sobre la memòria de l'aigua a Nature o, més recentment, els articles de Hwang Woo-Suk a Science sobre cèl·lules mare.