Vés al contingut

Avantatge competitiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un avantatge competitiu és una característica diferencial d'una empresa que li permet sostenir els beneficis a llarg termini. Aquests atributs poden incloure l'accés a recursos naturals o la disposició de capital humà qualificat. Michael Porter defineix dos tipus d'avantatges competitius que una organització pot aconseguir respecte als seus competidors: costos més baixos o diferenciació del producte. Aquest última avantatge prové dels atributs que permeten una organització superar els seus competidors, com és a través de la posició en el mercat, mitjançant unes característiques particulars, o amb els recursos de què disposa. Des del punt de vista del professor Porter, l'estratègia dels gestors de l'empresa s'ha de focalitzar en construir i mantenir aquest avantatge competitiu.[1]

Tipus d'avantatges competitius[modifica]

Eficiència dels costos de producció[modifica]

L'objectiu d'aquesta estratègia és oferir un producte o servei per sota del cost global de la resta de competidors de la mateixa industria. La dificultat d'aquest avantatge és que l'empresa aconsegueixi mantenir el ritme de beneficis amb el pas del temps. El gestor d'inversions Pat Dorsey destaca la diferència entre aconseguir un avantatge competitiu a partir d'una reducció de costos en els processos de producció, com fan les aerolínies EasyJet, que és fàcil de replicar i la disminució dels costos de producció mitjançant economies d'escala, més díficils de copiar.

Actius intangibles[modifica]

Patents, llicències, drets d'autor són actius intangibles que donen a l'empresa propietaria un estatus de monopoli sobre el servei o el producte. Això, alhora, els permet seleccionar el preu, per sobre del cost d'equilibri del mercat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Porter, Michael E. Competitive Advantage. Free Press, 1985. ISBN 0-684-84146-0. 

Enllaços externs[modifica]