Myroxylon pereirae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bàlsam d'El Salvador.)
Per a altres significats, vegeu «bàlsam (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuMyroxylon pereirae

Modifica el valor a Wikidata

El Myroxylon pereirae (conegut tradicionalment com a Bàlsam) és un arbre robust la resina del qual s'extreu de l'escorça mitjançant un llarg procés d'extracció que dura aproximadament dos mesos.

Balsamum peruvianum

Alguns autors el consideren un sinònim de Myroxylon balsamum var. pereirae (Royle) Harms

Distribució[modifica]

És un arbre d'Amèrica central que es troba únicament a la serralada del bàlsam a El Salvador, en els departaments de Sonsonate i La Llibertat.

Resina del Bàlsam[modifica]

El Bàlsam és la resina que s'extreu del Myroxylon pereirae.

El procés d'extracció és netament artesanal. S'inicia amb l'escalfament de l'escorça perquè la seva resina es concentri en la cremada, després d'alguns dies es retira la pela mullada de resina i es pega un bolquer sobre la ferida per extreure encara més saba. Aquest bolquer roman per uns 15 dies més. Després es retira i es retorça en una premsa artesanal. La pela a part del bolquer a través d'aquesta premsa, artesans realitzen el procés d'extracció. Després d'obtenir la preciosa i curativa saba, es procedeix a purificar d'impureses pròpies de l'ambient amb foc.

Aquest producte ja purificat es comercialitza mitjançant una sèrie d'intermediaris i exportadors, sent la seva destinació Alemanya, Estats Units d'Amèrica, Anglaterra i Espanya on s'utilitza en la fabricació de cosmètics i medicaments, ja que el bàlsam d'El Salvador és un producte altament eficaç per a malalties de la pell, bronquis, pulmons i vies respiratòries i en el tractament de cremades i ferides.De tota manera es pot ser fàcilment al·lèrgic al producte.

Taxonomia[modifica]

Myroxylon pereirae va ser descrita per (Royle) Klotzsch i publicat a Bonplandia 5(17): 274–275. 1857.[1]

Sinonímia
  • Myroxylon balsamum var. pereirae (Royle) Harms
  • Myrospermum pereirae Royle
  • Myrospermum sonsonatense Oerst.
  • Myroxylon pereirae Royle
  • Toluifera balsamum var. pereirae (Royle) Baill.
  • Toluifera pereirae Baill.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  1. CONABIO. 2009. Catàleg taxonómico d'espècies de Mèxic. 1. In Capital Nat. Mèxic. CONABIO, Mexico City.
  2. Corretja A., M.D., C. Galdames & M. Stapf. 2004. Cat. Pl. Vasc. Panamà 1–599. Smithsonian Tropical Research Institute, Panamà.
  3. Cowan, C. P. 1983. Flora de Tabasco. Llistats Floríst. Mèxic 1: 1–123.
  4. Linares, J. L. 2003 [2005]. Llistat comentat dels arbres natius i conreats en la república d'El Salvador. Ceiba 44(2): 105–268.
  5. McVaugh, R. 1987. Leguminosae. 5: 1–786. In R. McVaugh (ed.) Fl. Novo-Galiciana. The University of Michigan, Ann Arbor.
  6. Molina Rosito, A. 1975. Enumeració de les plantes d'Hondures. Ceiba 19(1): 1–118.
  7. Pérez J., L. A., M. Sousa Sánchez, A. M. Hanan-Alipi, F. Chiang Cabrera & P. Tenorio L. 2005. Vegetació terrestre. Cap. 4: 65–110. In J. Bé, F Álvarez & S. Santiago (editors) Biodivers. Tabasco. CONABIO-UNAM, Mèxic.