Anglaterra

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
England
Bandera
Lema nacional«Dieu et mon droit»
(francès: «Déu i el meu dret»)
HimneGod Save the Queen (no oficial)'
Capital Londres (de facto)
Major ciutat Londres
Idiomes oficials Anglès (de facto)
i còrnic (llengua regional reconeguda)
Gentilici Anglès, anglesa
Govern Monarquia constitucional
  Reina
Primer Ministre
Elisabet II
David Cameron
Unificació
 
 
Superfície
 -  Total 130,395 km2 
Població
 -  Densitat 388,7 /km2 
Moneda Lliura esterlina (£) (GBP)
Domini internet .uk 
Codi telefònic 44

Anglaterra (England en anglès, Pow Sows en còrnic, Lloegr en gal·lès) és una de les nacions que formen el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, la més gran en extensió i població. La seva bandera és la Creu de Sant Jordi.

En acabar el mandat romà sobre Britània (La Gran Bretanya), l'illa va ser envaïda tant per pobles celtes procedents d'Escòcia i Irlanda com per tribus germàniques vingudes dels actuals Països Baixos i Alemanya, principalment angles, saxons i juts. Aquestes tribus van acabar fusionant-se entre si i, en certa forma, amb la població local, fundant una sèrie de regnes en el sud-est de Britània. A aquesta zona li van donar els francs el nom de "terra d'angles", en llatí Anglae terra, que més tard va passar a utilitzar-se en la major part d'Europa. Els mateixos anglesos van traduir aquest nom posteriorment com England.

És curiós que el nom d'aquest territori varia depenent d'on provingui la denominació: per als europeus continentals, el nom de "Terra dels angles" va ser el que va perdurar, encara que els angles eren més al nord que els regnes saxons a l'illa. Sense cap dubte, va influir el fet que els regnes angles de Northúmbria, Mèrcia i Ànglia Oriental incloïen el 80% del territori de l'Heptarquia i hi va correspondre la supremacia política durant els segles VI i VII, especialment durant els regnats d'Edwin de Northumberland i de Penda i Offa de Mèrcia. A aquesta supremacia política dels angles es va unir una primacia cultural, ja que els monestirs de Northumbria, especialment el de Lindisfarne, es van convertir en centres culturals de primer ordre, d'on van sorgir grans figures com Alcuí de York i Beda el Venerable, que van tenir una gran influència en el desenvolupament de la cultura de l'Europa merovíngia i carolíngia. A més, es presentava un fet que jugava en contra d'una hipotètica Saxonland: i és que al continent, a la frontera oriental del regne dels francs, s'assentava el poble dels saxons continentals, que després de ser sotmès per Carlemany, es va integrar en l'imperi Carolingi i posteriorment en el Sacre Imperi. L'ús dels termes Anglia i angli esquivava molestes homonímies i evitava la possibilitat de confondre els anglosaxons amb els saxons del Continent.

En el marc dels mateixos anglosaxons, la Història Ecclesiastica Gentis Anglorum de Beda el Venerable marca una tendència. En aquesta obra, les paraules angli, angelfolc i gentis anglorum s'utilitzen en un doble sentit: En un sentit ampli, designen a tots aquells pobles de llengua germànica que van envair la Gran Bretanya a finals del segle V i principis del segle VI, ja fossin angles, juts o saxons. En un sentit estricte, tals termes es referien exclusivament a la tribu dels angles, excloent als juts i els saxons. Aquesta terminologia va ser acceptada fins i tot pels saxons de Wessex, que a partir d'Alfred el Gran, es titulaven a si mateixos com Rex Saxonum et Anglorum (reis dels angles). Sense cap dubte, va influir el fet que a partir del tractat de Wedmore (878) i la conquesta de Londres, àmplies zones habitades per angles caiguessin en poder del rei Alfred. Precisament va ser aquest monarca, el que, malgrat ser saxó, va fer tot el possible per patrocinar una identitat pananglesa entre els pobles de parla anglosaxona de Britannia. En les seves traduccions de les obres de Beda el Venerable s'usa el vocable englisc (anglès), i no saxisc (saxó), per referir-se a la llengua anglosaxona. A més, l'expressió "gentis Anglorum" és traduïda per Alfred amb el vocable Angelcynn (el poble dels anglesos). No en va, els reis de Wessex eren descendents del llegendari rei dels angles Offa (no confondre amb Offa de Mercia), que va regnar al Nord d'Alemanya segles abans de la gran migració a Britannia. Els reis dels anglosaxons, senyors ja a partir d'Athelstan de tot Anglaterra, van adoptar diferents títols com Rex Angulsæxna (rei dels anglosaxons) o Rex Anglorum (rei dels anglesos) i finalment el segle XI l'última expressió es va consolidar, i el vocable "anglesos" va desplaçar definitivament el de "saxons".

A les llengües celtes, el nom dels saxons va ser el que va tenir major arrelament, com per exemple: Sasana en gaèlic irlandès; Sasainn en gaèlic escocès; Lloegr per al territori, però Saeson com a gentilici, en gal·lès i Bro-Saoz en bretó.

Història[modifica | modifica el codi]

Article principal: Història d'Anglaterra

Abans de l'arribada dels romans, el territori que avui comprèn Anglaterra estava ocupat per tribus celtes. Roma va envair la Gran Bretanya al segle I, i s'hi va mantenir fins al segle IV.

Durant el segle V, diverses tribus germàniques (principalment angles, juts i saxons), van envair la Gran Bretanya, desplaçant-ne la cultura de les poblacions celtes originàries cap a l'oest (País de Gal·les i Cornualla) i al Nord (Escòcia i Cumbria). Aquesta invasió es coneix com a conquesta anglosaxona. A partir del segle VIII, Anglaterra va patir incursions constants per part dels vikings.

La Batalla de Hastings, el 1066, és un moment crucial de la història d'Anglaterra: els normands, capitanejats per Guillem el Conqueridor, derroten els saxons i envaeixen Anglaterra. Tot i que no desplacen la població originària, els normands ocupen totes les posicions de poder, formen la nova aristocràcia i imposen el seu sistema legal i fiscal.

Prehistòria i antiguitat[modifica | modifica el codi]

Article principal: Britània

El més antic fòssil humà descobert en el territori és de més de 500.000 anys. La descoberta va ser feta en on avui s'ubica Norfolk i Suffolk. L'home modern va arribar al territori fa 35 mil anys, però a causa de les condicions difícils de l'últim període glacial, van fugir del Regne Unit cap a les muntanyes del sud d'Europa. Només els grans mamífers com els mamuts i els rinoceronts van romandre. Prop d'11 mil anys enrere, quan el gel va començar a fondre's els éssers humans van tornar a ocupar la regió. Una indagació genètica va demostrar que van venir del nord de la península Ibèrica. El nivell del mar era més baix que l'actual, i la Gran Bretanya estava connectada per terra a Irlanda i Euràsia, quan el mar va pujar es va separar d'Irlanda fa 9.000 anys i d'Euràsia mig segle després.

La Cultura del got campaniforme va arribar per volta de l'any 2500 aC, al costat d'ells va començar la construcció de navilis a partir de fang i coure. Va ser en aquesta època que els grans monuments del Neolític es van construir, com ho són el Stonehenge i l'Avebury. Durant l'edat del ferro els celtes van arribar des de l'Europa Central, el desenvolupament de la fosa de ferro va permetre la construcció de millors arades, l'avanç de l'agricultura i la producció d'armes més eficaces.

Els romans van conquerir Britània l'any 43, sota el regnat de Claudi, l'àrea va ser incorporada a la província de Britània. L'any 410, amb la decadència de l'Imperi Romà els romans van deixar l'illa per defensar els seus límits a l'Europa Continental.

Edat mitjana[modifica | modifica el codi]

Article principal: Regne d'Anglaterra
Casc cerimonial del segle VII del Regne d'Ànglia Oriental trobat a Sutton Hoo.

Després de la retirada dels romans la Gran Bretanya es va veure propensa a la invasió de mariners guerrers com els saxons i els juts, que van guanyar control en àrees del sud-est, sent contingut el seu avanç per un temps després de la victòria dels britans a la Batalla de la Muntanya Badon. Els regnes britànics postromans al nord, posteriorment coneguts col·lectivament pels bards britànics com el Hen Ogledd, van ser, al seu torn, gradualment conquerits pels angles durant el segle VI. Relats contemporanis fidedignes d'aquest període són escassos, i també ho és l'evidència arqueològica, donant lloc a la seva descripció com una "Edat Fosca". Existeixen diverses teories conflictives pel que fa a l'extensió i al procés de la invasió anglosaxona de la Gran Bretanya; Cerdic, fundador de la dinastia de Wessex, va poder haver estat un brit. No obstant això, per al segle VII petits regnes anglosaxons coneguts com l'heptarquia anglosaxona havien emergit a la part central i sud de la Gran Bretanya: Northumbria, Mercia, Estanglia, Regne d'Essex, Regne de Kent, Regne de Sussex i Wessex.

El cristianisme va ser introduït en el sud per Agustí des de Roma i al nord per Aidan des d'Irlanda, el que va reintroduir la Cristiandat que s'havia perdut després de la fundació de l'heptarquia anglosaxona.

Anglaterra va ser conquerida el 1066 per un exèrcit liderat per Guillem el Conqueridor des del Ducat de Normandia, un feu del Regne de França. Els normands provenien d'Escandinàvia i s'havien assentat a la Normandia només uns segles abans. Aquest poble va introduir el feudalisme i va mantenir el poder a través de barons, els qui es van establir en castells repartits per tot Anglaterra. L'idioma que parlava la nova elit aristocràtica era el normand, que va tenir una considerable influència en l'idioma anglès.

Edat moderna tardana i edat contemporània[modifica | modifica el codi]

Article principal: Imperi britànic

Sota el recentment format Regne de la Gran Bretanya, l'impuls de la Royal Society i altres iniciatives angleses combinades amb la Il·lustració escocesa van portar a la creació d'importants innovacions en la ciència i en l'enginyeria. Això va pavimentar el camí per l'establiment de l'Imperi britànic, que en la seva cúspide territorial va arribar a comprendre prop d'una quarta part de la superfície terrestre. Domèsticament, la Revolució Industrial, un període de profunds canvis en les condicions culturals i socioeconòmiques d'Anglaterra, va significar la industrialització de l'agricultura, la manufactura, l'enginyeria i la mineria, i també el desenvolupament de noves obres en transport i infraestructura hidràulica per facilitar la seva expansió i el seu desenvolupament, destacant en aquest àmbit la construcció del canal de Bridgewater, acabat el 1761, i l'obertura del ferrocarril Stockton-Darlington el 1825.

Durant la Revolució Industrial moltes persones es van traslladar des de zones rurals cap a noves àrees industrials en expansió, com per exemple cap a Manchester i Birmingham. Anglaterra va mantenir una relativa estabilitat durant tota la Revolució Francesa, sent William Pitt el Jove el primer ministre britànic durant el regnat de Jordi III del Regne Unit.

Des del segle XX ha existit un important moviment d'immigració cap a Anglaterra, majoritàriament d'habitants provinents d'altres parts de les Illes Britàniques, però també de països de la Mancomunitat de Nacions, particularment de països del Subcontinent indi.

Geografia[modifica | modifica el codi]

Relleu[modifica | modifica el codi]

Anglaterra comprèn la zona central i sud de les dues terceres parts de l'illa de Gran Bretanya, més altres territoris illencs com l'illa de Wight i les illes Scilly. Està vorejada pels altres dos països que conformen el Regne Unit, al nord Escòcia i a l'oest Gal·les. Anglaterra és la part de l'illa més propera al continent europeu, està separada de la costa francesa per una bretxa marina d'uns 34 quilòmetres d'amplada, tot i aquesta els dos països estan connectats per l'Eurotúnel que uneix Folkestone amb Calais/Coquelles. Les aigües que envolten Anglaterra són el Mar d'Irlanda, Mar del Nord i l'Oceà Atlàntic El riu més llarg que travessa Anglaterra és el Severn, que fa 354 quilòmetres de llarg i desemboca al canal de Bristol. No obstant això, el riu més llarg del tot a Anglaterra és el Tàmesi, que fa 346 quilòmetres de llarg. Hi ha molts llacs a Anglaterra, però la majoria estan situats a l'anomenat Districte dels Llacs, el major dels quals és el llac Windermere, també conegut pel sobrenom de "Rei dels Llacs".

Els Penins que són coneguts com l'espina dorsal d'Anglaterra, són la cadena muntanyosa més antiga del país, originades al final del Paleozoic fa aproximadament 300 milions d'anys. La longitud total dels Penins és de 400 quilòmetres, arribant a Cross Fell, a Cumbria. El material que els compon és majoritàriament gresos i pedra calcària, però també de carbó. Hi ha paisatges càrstics a les zones de calcita com àrees de Yorkshire i Derbyshire. El paisatge dels Penins és erm a les zones altes, paisatge que contrasta amb les valls fèrtils dels rius de la regió. Als Penins s'hi troben fins a tres parcs nacionals, les valls de Yorkshire, Northumberland i el Peak District. El punt més alt a Anglaterra és Scafell Pike, a Cumbria, que és 978 metres d'alt. Situats a la frontera entre Anglaterra i Escòcia es troben els turons de Cheviot. Les terres baixes angleses que hi ha al sud dels Penins, formen àrees extenses de turons verds, incloent-hi els turons de Cotswold, turons de Chiltern, North i South Downs, quan es troben amb el mar formen parets de roca blanca, com els penya-segats de Dover. La península de granit del sud-oest presenta erms de les terres altes, com Dartmoor i Exmoor, tots dos són parcs nacionals.

Clima[modifica | modifica el codi]

Article principal: Clima d'Anglaterra

Anglaterra té un clima marítim temperat, és a dir, que té temperatures no molt inferiors a 0 °C a l'hivern i no gaire més altes de 32 °C a l'estiu. El clima és relativament humit freqüentment i està subjecte a canviar. Els mesos més freds són gener i febrer, aquest darrer sobretot a la costa anglesa, mentre que juliol és normalment el mes més calorós. Els mesos amb clima càlid i amb menys precipitacions són el maig, juny, setembre i octubre. La major influència al clima d'Anglaterra prové de la proximitat a l'Oceà Atlàntic, la seva latitud nord i l'escalfament de les aigües al voltant del Corrent del Golf. Anglaterra rep una proporció molt significativa de pluja durant l'any, durant la tardor i l'hivern és l'època més humida, la Regió dels Llacs (Lake District) rep més pluja que en qualsevol altre lloc del país. D'ençà que hi ha registres de temperatures la temperatura més alta que es recorda va ser de 38,5 °C el 10 d'agost de 2003 a Brogdale, al comtat de Kent, mentre que la menor registrada va ser de -26,1 °C el 10 de gener de 1982, a Edgmond, Shropshire.

Política[modifica | modifica el codi]

El 1707, amb l'Union Act, que va crear el Regne Unit, Anglaterra va deixar d'existir com a entitat política independent. Tot i que recentment s'ha restaurat el parlament escocès i s'ha creat una assemblea gal·lesa, de moment no hi ha cap parlament anglès, de fet, el govern britànic ha dit que en lloc de crear-ne, s'estima més dividir Anglaterra en regions i donar una assemblea legislativa a cada regió.

No hi ha cap moviment amb suport popular significatiu que promogui la independència d'Anglaterra del Regne Unit tot i que una part significativa de la població se sent més anglesa que britànica i no posaria impediments a la independència de les altres parts. Arran de la devolució escocesa i gal·lesa, creix el sentit nacionalista anglès, i existeixen entitats que demanen la restauració d'un parlament anglès, com ara la Campanya per a un Parlament Anglès. Té encara més suport popular la resolució del West Lothian Question: el fet que diputats escocesos i gal·lesos poden votar al parlament britànic sobre qüestions que només afecten Anglaterra.

Atès que Anglaterra és un dels països constituents del Regne Unit, el sistema polític imperant és una monarquia constitucional amb un govern parlamentari basat en el sistema Westminster. Abans de la unió, Anglaterra tenia el seu propi monarca i el seu propi parlament que s'ocupaven del seu govern. Actualment Anglaterra es troba directament governada pel Parlament del Regne Unit, tot i que altres països constituents han desenvolupat els seus propis governs. La Cambra dels Comuns, la cambra baixa del Parlament Britànic, que té la seu al Palau de Westminster, està composta per 532 Membres del Parlament representants dels diferents districtes electorals ubicats a Anglaterra, d'un total de 650.

En les eleccions generals del Regne Unit del 2010 el Partit Conservador va obtenir la majoria absoluta si es compten només els 532 llocs per a Anglaterra, obtenint 61 escons més que tots els altres partits combinats. No obstant això, si se sumen els resultats d'Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les, el resultat a Anglaterra no va ser suficient per assegurar una majoria absoluta, donant com a resultat una situació denominada com hung parliament o parlament penjat. Aquesta situació va obligar els Conservadors, liderats per David Cameron, a pactar amb els Liberal Demòcrates per formar govern i poder proclamar Cameron com a Primer Ministre.

Després de la descentralització de poders, en el qual cada un dels altres països constituents del Regne Unit, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, té el seu propi parlament o assemblea per a matèries locals, hi ha hagut un debat sobre la forma de compensar això a Anglaterra. Originalment es va plantejar que diverses regions d'Anglaterra comptin amb una assemblea pròpia, però el rebuig a aquesta idea en un referèndum realitzat el 2004 a la regió nord-est d'Anglaterra va aturar aquesta reforma. Escòcia finalment ha aconseguit el referèndum per decidir la seva sobirania.

Divisió administrativa[modifica | modifica el codi]

Mapa dels comtats d'Anglaterra
 1. Northumberland
 2. Tyne i Wear
 3. Durham
 4. Cumbria
 5. Lancashire
 6. North Yorkshire
 7. East Riding de Yorkshire
 8. South Yorkshire
 9. West Yorkshire
 10. Gran Manchester
 11. Merseyside
 12. Cheshire
 13. Derbyshire
 14. Nottinghamshire
 15. Lincolnshire
 16. Rutland
 17. Leicestershire
 18. Staffordshire
 19. Shropshire
 20. Herefordshire
 21. Worcestershire
 22. West Midlands
 23. Warwickshire
85%
No mostrat: Ciutat de Londres

Economia[modifica | modifica el codi]

El Banc d'Anglaterra, fundat el 1694 pel banquer escocès William Paterson, és el banc central del Regne Unit. Des de la seva fundació va actuar com un banc privat per al Govern d'Anglaterra i va continuar amb aquest rol per al Govern del Regne Unit, fins que va ser estatitzat el 1946. Té a més el monopoli en l'emissió de bitllets per Anglaterra i Gal·les de la moneda oficial d'Anglaterra i de tot el Regne Unit, la lliura esterlina, encara que no té aquest monopoli a Escòcia i a Irlanda del Nord, on alguns bancs tenen el dret a emetre els seus propis bitllets.

La industrialització és molt alta a Anglaterra, encara que des dels anys 1970 hi ha hagut una disminució de la tradicional indústria pesant i dels sectors manufacturers, a canvi d'una creixent èmfasi cap als sectors de serveis. A més, el turisme s'ha convertit en factor clau dins de l'economia anglesa, la qual atreu milions de visitants anualment. Les principals exportacions angleses són els farmacèutics, els automòbils, el petroli extret de la part anglesa del mar del Nord en conjunt amb Wytch Farm, els motors aeronàutics i les begudes alcohòliques. Una altra part important de l'economia és l'agricultura, que a Anglaterra és intensa i altament mecanitzada, produint el 60% de les necessitats alimentàries amb només el 2% de la força laboral. Dos terços de la producció agrícola estan dedicades al bestiar, mentre que l'altre terç està dedicada al cultiu.

Demografia[modifica | modifica el codi]

Amb més de 51 milions d'habitants segons el cens del 2001, Anglaterra és el país constitutiu més poblat del Regne Unit, comptabilitzant el 84% de la població total. Aquestes xifres convertirien a Anglaterra en el 25è país més poblat del món, si fos un estat sobirà, i també en el quart país per població de la Unió Europea. Al seu torn, amb una densitat de 395 persones per quilòmetre quadrat seria el segon estat més densament poblat de la Unió Europea després de Malta.

Idiomes[modifica | modifica el codi]

Com el seu nom suggereix, l'anglès, idioma parlat per centenars de milions de persones al món, es va originar com l'idioma d'Anglaterra, on es manté com la llengua parlada més predominant del món.

Religió[modifica | modifica el codi]

Després de l'anglicanisme (amb el 55% de la població), l'Església Catòlica és la religió amb més nombre de fidels, suposant aquests (juntament amb Gal·les) 4,2 milions de persones, aproximadament un 7,8% de la població anglesa i gal·lesa.

En especial des dels anys 1950 diverses religions practicades a les antigues colònies britàniques van començar a aparèixer a causa de la immigració, i l'islam és la més comuna entre elles, representant aproximadament al 3,1% de la població. El segueixen l'hinduisme, el budisme i el sikhisme, que van ser introduïts des de l'Índia i el Sud-est Asiàtic, que en conjunt arriben al 2%. En el cens del 2001, prop del 14,6% de la població deia no professar cap religió.

Esport[modifica | modifica el codi]

Vista de l'interior de l'Estadi de Wembley, seu de la selecció de futbol d'Anglaterra, durant un partit internacional.

Anglaterra compta amb una gran tradició esportiva, i durant el segle XIX va ser el bressol de diversos esports que actualment es juguen al voltant del món. Entre els esports originats a Anglaterra hi ha el futbol, el criquet, el rugbi, el tennis, el bàdminton, l'hoquei, la boxa, entre molts altres. A escala internacional, Anglaterra compta amb una representació independent de la resta del Regne Unit en la majoria dels esports col·lectius, pel que té participació en esdeveniments com la Copa del Món de Futbol i la Copa del Món de Rugbi, i també en els Jocs de la Mancomunitat. No obstant això, en els Jocs Olímpics el Regne Unit participa com un únic equip, representat pel Comitè Olímpic del Regne Unit.

L'esport més popular a Anglaterra és el futbol. El representatiu nacional, la selecció de futbol d'Anglaterra, va guanyar la Copa del Món de Futbol de 1966, que va ser celebrada a la mateixa Anglaterra. L'Associació de Futbol d'Anglaterra és la més antiga en el seu tipus i la FA Cup i la Football League són les competències més antigues de copa i de lliga respectivament. També es troba el club més antic del món, el Sheffield FC, que va ser fundat el 1857. La màxima categoria del futbol anglès, la Premier League, és la lliga de futbol amb major audiència del món, i també la més lucrativa, els equips amb més títols són el Manchester United amb 19 copes, seguit pel Liverpool amb 18 i, molt enrere l'Arsenal amb 13 trofeus. Els equips anglesos han obtingut bones actuacions en les competicions europees i la Copa d'Europa ha estat guanyada pel Liverpool, Manchester United, Nottingham Forest, Aston Villa i Chelsea mentre que l'Arsenal i el Leeds United han arribat a la final.

Escena del partit entre Anglaterra i Austràlia per The Ashes el 2009, al Lord's Cricket Ground, a Londres.

S'afirma que el criquet va començar el seu desenvolupament en el període medieval entre les comunitats metal·lúrgiques i agrícoles del Weald. Els membres de la selecció anglesa són de nacionalitat gal·lesa i anglesa, a diferència de les seleccions d'altres esports en la qual només entren anglesos, i una de les seves rivalitats és amb la selecció d'Austràlia amb la que anualment disputa un partit denominat com The Ashes. Anglaterra ha organitzat la Copa Mundial de Criquet en quatre ocasions i localment es disputen diversos campionats com el County Championship.

La selecció de rugbi d'Anglaterra celebra l'obtenció de la Copa Mundial de Rugbi del 2003.

Pel que fa al rugbi, la selecció anglesa es va coronar campió de la Copa Mundial de Rugbi de 2003, el mateix torneig que va organitzar el 1991 i que albergarà en la seva edició de 2015. Al seu torn, la selecció juga anualment en el Torneig de les Sis Nacions. Pel que fa als clubs, sent la màxima categoria nacional la Premiership Anglesa, els equips Leicester Tigers, London Wasps, Bath Rugby i Northampton Saints han aconseguit la Heineken Cup, màxima competició europea de l'esport.

Una variant del rugbi, el rugbi league o rugbi a 13, originat a Huddersfield el 1885, es juga a tot Anglaterra, però en algunes zones del nord és l'esport més important en moltes àrees, especialment a Yorkshire, Cumbria i Lancashire. Anteriorment existia un sol equip representant del Regne Unit en competències internacionals, però des del 2008 cada nació té la seva pròpia selecció de rugbi league, entre elles la d'Anglaterra, que participarà en la Copa Mundial de Rugbi League de 2013. Els clubs d'aquest esport juguen a la Super League, la principal competició europea de rugbi league.

Altres esports populars inclouen el tennis, sent el Campionat de Wimbledon el torneig més antic i un dels quatre Grand Slam, i les curses de cavalls. A més, anualment en el Circuit de Silverstone es realitza un Gran Premi vàlid per a la Fórmula 1.

Els Jocs Olímpics de Londres 2012 se celebraran a Londres, Anglaterra del 27 de juliol al 12 d'agost del 2012.

Símbols nacionals[modifica | modifica el codi]

L'Escut d'Anglaterra.

La bandera d'Anglaterra, coneguda com la Creu de Sant Jordi, ha estat utilitzada com a tal des del segle XIII. Originalment aquesta era la bandera utilitzada per la República de Gènova, que controlava hegemònicament el comerç marítim mediterrani. Des del 1190 el monarca anglès va pagar un tribut al Dogo de Gènova perquè els vaixells anglesos poguessin enarborar-la i quedar així protegits en entrar a la Mediterrània. Aquesta creu vermella va ser utilitzada per gran quantitat de croats en els segles XII i XIII, i també per ciutats i nacions que tenien a Sant Jordi com a sant patró. Des de l'any 1606 la Creu de Sant Jordi ha format part del disseny de la bandera del Regne Unit, la qual va ser dissenyada per Jacob I d'Anglaterra i VI d'Escòcia.

L'escut d'Anglaterra, en el qual apareixen tres lleons, es remunta a la seva adopció per Ricard Cor de Lleó el 1198. L'escut, similar a l'escut de Normandia, es defineix en el llenguatge heràldic com: en un camp de gules, tres lleons lleopards d'or, armats i llinguats d'atzur. Anglaterra no té un himne nacional oficialment designat com a tal, com ho és God Save the Queen amb el Regne Unit com un tot. No obstant això, algunes cançons han estat considerades com a himne nacional d'Anglaterra com Jerusalem, Land of Hope and Glory, que va ser utilitzada com a tal en els Jocs de la Mancomunitat de 2002, i I Vow to Thee, My Country.

La Rosa Tudor, la flor nacional d'Anglaterra.

Hi ha molts altres símbols d'Anglaterra, oficials o no, com ara la Rosa Tudor, la flor nacional, el drac blanc i els tres lleons que apareixen a l'escut d'Anglaterra. La Rosa Tudor, coneguda també com la Rosa Anglesa, va ser adoptada com a emblema nacional després de la Guerra de les Dues Roses i està formada per la unió dels símbols dels bàndols que es van enfrontar en aquesta guerra: la rosa blanca de la Casa de York amb la rosa vermella de la Casa de Lancaster; ambdues amb origen comú en la Casa de Plantagenet i que pretenien el tron ​​d'Anglaterra. Un altre símbol és el roure, que representa la força i la resistència. El terme de Roure Reial s'utilitza per designar el roure en el qual Carles II es va amagar dels parlamentaristes després de l'execució del seu pare, Carles I. La festa nacional d'Anglaterra és el Dia de Sant Jordi, sant patró anglès, que se celebra cada 23 d'abril.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Ackroyd, Peter (2000). London: the biography. Chatto & Windus. ISBN 1-85619-716-6.
 • Arlotto, Anthony (1971). Introduction to historical linguistics. Houghton Mifflin. ISBN 0-395-12615-0.
 • Atkinson, T.D. (2008). English Architecture. Read Books. ISBN 978-1-4097-2581-7.
 • Axford, Barrie (2002). Politics: an introduction. Routledge. ISBN 0-415-25181-8.
 • Ball, Martin (1993). The Celtic Languages. Routledge. ISBN 0-415-01035-7.
 • Bartlett, Robert (1999). England Under the Norman and Angevin Kings, 1075–1225. Oxford University Press. ISBN 0-19-925101-0.
 • Bennett, James (2004). The Anglosphere Challenge. Rowman & Littlefield. ISBN 0-7425-3333-6.
 • Brewer, Ebenezer (2006). Wordsworth Dictionary of Phrase and Fable. Wordsworth Editions. ISBN 1-84022-310-3.
 • Briggs, Katharine (2004). A Dictionary of British Folk-tales in the English Language. Routledge. ISBN 0-203-39737-1.
 • Chappell, William (1966). The Roxburghe Ballads. New York: AMS Press. OCLC 488599560.

Coord.: 51° 30′ 00″ N, 0° 07′ 00″ O / 51.5°N,0.11666666666667°O / 51.5; -0.11666666666667