Beguda alcohòlica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Diverses begudes alcohòliques

Les begudes alcohòliques són aquelles que contenen alcohol etílic en quantitats apreciables. En moltes cultures, el consum de begudes alcohòliques és habitual en situacions socials ben diverses; en d'altres, com l'Islam, està prohibit.[1]

El seu consum també pot comportar problemes de salut importants; com podrien ser: hemorràgies internes, intoxicació alcohòlica, coma etílic, pèrdua del control i altres. El consum moderat, segons un estudi fet sobre unes 550 persones observades durant 30 anys conclou, provoca que les àrees del cervell encarregades de la cognició i l'aprenentatge s'encongeixen (dit d'altra manera l'hipocamp s'atròfia).[2] La Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC), mitjançant el Grupo Educación Sanitaria y Promoción de la Salud, ha comunicat que no existeix un umbral de consum que es puga considerar "consum moderat" i consum bo per a la salut.[3]

L'alcohol pot comportar dependència d'aquest per tant és una beguda addictiva. Els addictes a l'alcohol s'anomenen alcohòlics i celebren el 15 de novembre el seu dia. Cada any, l'ús nociu de l'alcohol causa 2,5 milions de morts a tot el món, entre els quals hi ha 320.000 joves d'entre 15 i 29 anys.[4] És el huité factor de risc de mort en tot el món i es calcula que el 2004 l'alcohol va ser la causa de prop del 4% de les defuncions a escala mundial.[4]

Bàsicament, hi ha dos tipus principals de begudes alcohòliques:

Llista d'algunes begudes alcohòliques[modifica]

També hi ha les barreges (algun tipus d'aiguardent amb vi) i els còctels, com ara els còctels de vi (sengri, sangria, calimotxo, etc.), els de cervesa (xampú, shandy, clara, etc.) i els ponxes. Cal no oblidar les típiques barreges de cafè amb alcohol que es prenen diàriament: el rebentat, cigaló o perfumat i el trifàsic, ni del festiu cremat o calmant, similar a la queimada gallega.

Referències[modifica]

  1. Costa, Roger «Per què els musulmans no poden beure alcohol?». Sàpiens [Barcelona], núm. 69, juliol 2008, p. 5. ISSN: 1695-2014.
  2. Topiwala, Anya; Allan, Charlotte L; Valkanova, Vyara; Zsoldos, Enikő; Filippini, Nicola; Sexton, Claire; Mahmood, Abda; Fooks, Peggy; Singh-Manoux, Archana; Mackay, Clare E; Kivimäki, Mika; Ebmeier, Klaus P «Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study». BMJ, 06-06-2017, pàg. j2353. DOI: 10.1136/bmj.j2353.
  3. «Médicos dicen que no hay un umbral de consumo de alcohol bueno para la salud». El Periódico, 26-09-2017 [Consulta: 27 setembre 2017].
  4. 4,0 4,1 José Pérez, L'Assemblea de l'OMS analitza les regulacions en salut pública internacional Compartir, revista del cooperativisme sanitari. Número 79, pàgines 26-27.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beguda alcohòlica Modifica l'enllaç a Wikidata