Grau alcohòlic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cervesa amb un grau alcohòlic del 4,7 %

La graduació alcohòlica o grau alcohòlic volumètric d'una beguda alcohòlica és l'expressió en graus del nombre de volums d'alcohol (etanol) contingut en 100 volums del producte, mesurats a la temperatura de 20 °C. Es tracta d'una mesura de concentració percentual en volum.

A cada unitat de percentatge d'alcohol en el volum total li correspon un grau de graduació alcohòlica. Així, es parla d'un vi amb una graduació de 13,5° quan té un 13,5% d'alcohol, o sigui, 135 ml d'etanol per litre.

En les etiquetes de les begudes alcohòliques, el grau alcohòlic volumètric s'indica mitjançant l'ús de la paraula «alcohol», o l'abreviatura «alc.», seguida del símbol «% vol.». En l'exemple anterior, la inscripció de l'etiqueta podria ser: "alc. 13,5% vol. ".

La mescla de les begudes alcohòliques amb refrescos o altres begudes no alcohòliques rebaixa la seva graduació alcohòlica total.

Tipus d'elaboració[modifica]

Les diferents begudes es diferencien per la seva graduació alcohòlica, no pel tipus d'alcohol, que és sempre el mateix; segons el tipus d'elaboració es distingeix entre:

Enllaços externs[modifica]