Absenta

De Viquipèdia
Aquest article tracta sobre la beguda. Si cerqueu la planta, vegeu «Artemisia absinthium».
Infotaula begudaAbsenta
Absinthe-glass.jpg
Un got amb absenta en el seu color natural al costat d'una cullera del tipus que es fa servir típicament per prendre la beguda Modifica el valor a Wikidata
Tipuslicor aromàtic i anís Modifica el valor a Wikidata
OrigenSuïssa Modifica el valor a Wikidata
IngredientsArtemisia absinthium Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Grau alcohòlic65 vol% Modifica el valor a Wikidata
Colorverd Modifica el valor a Wikidata

L'absenta és una beguda alcohòlica destil·lada a partir d'herbes, principalment del donzell (Artemisia absinthium), l'anís verd i el fonoll. Té un gust similar al licor d'anís i acostuma a tenir una graduació alcohòlica molt elevada.

De vegades a l'absenta se l'anomena la Fée Verte (la fada verda) a causa del seu color original, típicament verd clar, que es transforma en un color lletós o ennuvolat en el moment de preparar la beguda per ser consumida. Aquesta preparació consisteix a afegir-hi aigua freda que desfà una mica de sucre, l'aigua serveix per rebaixar la proporció d'alcohol i el sucre per reduir l'amargor.

L'absenta es va originar a Suïssa com un elixir, però es va popularitzar a França en les darreries del segle xix i començaments del XX, particularment entre els artistes i escriptors parisencs. Va ser portada als Estats Units per uns empresaris barcelonins on es va fer popular al local Old Absinthe House de Nova Orleans. En el punt àlgid de la seva popularitat es va considerar que era una droga psicoactiva perillosament addictiva, en part gràcies als estudis que va fer el psiquiatre rossellonès Valentin Magnan, i el 1915 ja era prohibida en alguns països europeus i als EUA. L'absenta presenta tujona (un producte neurotòxic) però en quantitats molt més petites que el que es creia a principi de segle xx. No hi ha cap prova que l'absenta sigui més perillosa que l'alcohol ordinari, encara que són pocs els estudis mèdics moderns portats a terme per verificar això. En la dècada dels 90 els països de la Unió Europea començaren a reautoritzar la seva fabricació i venda, que de tota manera s'havien seguit produint malgrat la seva prohibició.

Preparació[modifica]

Preparació de l'absenta pel mètode tradicional

La preparació es considera una part important de l'experiència de beure absenta, tant és així que s'ha convertit ben bé en un ritual.

Tradicionalment l'absenta se serveix en un got de vidre sobre el qual s'hi col·loca una cullera foradada especialment dissenyada per aquest ús. Al damunt de la cullera, en la seva part còncava es col·loca un terròs de sucre i tot seguit es vessa aigua molt freda a sobre del sucre fins que la beguda es dilueix fins a una proporció d'unes 3 a 5 parts d'aigua per 1 part d'absenta. Durant aquest procés, els components no solubles en aigua, principalment els de l'anís i el fonoll, es desprenen de la solució i ennuvolen la beguda; l'opalescència resultant s'anomena louche (fr. tèrbol).

Afegir aigua és important, donat que exposa una varietat de sabors de les herbes que componen l'absenta i que en estat original són emmascarats pel gust d'anís. Per a molta gent una absenta de qualitat no requereix sucre, però s'afegeix d'acord amb el gust de cada bevedor.

Amb l'increment de popularitat es varen començar a fer servir les fonts d'absenta, grans gerres amb aigua freda i una base amb diverses aixetes. Aquestes permetien preparar més d'una beguda a la vegada.

Encara que molts bars serveixen absenta en gots normals, també existeixen vasos específicament fets per l'absenta, amb una marca o una part inferior bombada que indica la quantitat d'absenta que ha de ser abocada (normalment sobre els 30 ml).[1]

Referències[modifica]

  1. Lachenmeier DW, Nathan-Maister D, Breaux TA, Sohnius EM, Schoeberl K, Kuballa T «Chemical composition of vintage preban absinthe with special reference to thujone, fenchone, pinocamphone, methanol, copper, and antimony concentrations». J Agric Food Chem., 56, 9, 2008, pàg. 3073-81.

Enllaços externs[modifica]