Cigaló

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula begudaCigaló
Café Carajillo2.jpg
Tipuslicor de cafè modifica
Ingredients

Un cigaló (també anomenat cremadet,[1] perfumat, tocat o tocadet, rebentat, cafè amb gotes, cafè licor, ronquim) és una beguda calenta, elaborada amb cafè i brandi o conyac. Si hi afegim llet tindrem un trifàsic.[2] El seu origen és incert i hi ha qui el situa entre els descarregadors dels molls del port de Barcelona.[3] Antigament era més corrent enfortir el cafè amb rom, amb anís o amb aiguardent.

Una paretimologia espanyola fa del terme castellà carajillo una derivació de corajillo, beguda que els negrers de les plantacions de Cuba haurien donat als treballadors per tals d'estimular-los davant la inabastable feina diària. Sembla més lògica l'explicació que el terme castellà tradueix el català cigaló, amb la qual cosa la beguda, o el seu nom almenys, evidencia una procedència catalana.

El rebentat és la variant local que es consumeix a Mallorca. Encara que en alguns pobles tenen la seva denominació particular: a Manacor és un ponxet i a Felanitx és una rasca. Es pot fer amb diferents begudes espirituoses, com per exemple: brandi, whisky, cassalla (anís sec), anís dolç, herbes (anisat de fabricació autòctona). Rebentar el cafè és el fet d'abocar-hi la beguda alcohòlica.[4]

Referències[modifica]

  1. pron. pop. cremaet
  2. Romaní i Olivé, Joan Maria: Diccionari del vi i del beure. Edicions de La Magrana, col·lecció Pèl i Ploma, núm. 21. Barcelona, desembre del 1998. ISBN 84-8264-131-X, plana 63.
  3. Costa, Roger «Quin és l'origen del popular 'carajillo' i del seu nom?». Sàpiens [Barcelona], núm. 71, setembre 2008, p. 5. ISSN: 1695-2014.
  4. «Rebentats, rasques, brufar» (en català). RodaMots. [Consulta: 3 agost 2017]. «S’usa «rebentar el cafè», per exemple: «Aquest cafè el podríem rebentar amb un poc de conyac». Un avantatge, per petit que sigui, sobre el castellà, el qual, que jo sàpiga, no pot dir «vamos a carajillar este café».»

Enllaços externs[modifica]