Port

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Port (desambiguació)».
El port marítim de Mataró.

Un port és una estructura natural o artificial on a més d'estar arrecerats els vaixells, s'hi poden fer les operacions d'embarcament i desembarcament.

Classificacions dels ports[modifica]

Segons l'origen[modifica]

 • Natural: Un port natural és el conjunt d’aigües totalment o parcialment abrigades per la disposició natural dels terrenys que no precisen ni disposen d’obres d’infraestructura portuària i que es destinen a l’ancoratge temporal o estacional d’embarcacions, ja sigui mitjançant fondejos o mitjançant la utilització d’elements flotants desmuntables.[1]
 • Artificial: És el més comú. Està construït per l'home amb obres d'enginyeria. El port artificial generalment és obert, és a dir, amb un accés permanent tot i les petites oscil·lacions de la marea. També pot ser tancat quan és mantingut per un sistema de rescloses. Els primers ports artificials són deguts als fenicis i als egipcis. En temps antics amb la navegació a vela els ports s'utilitzaven poc i es preferia fondejar els vaixells, ja que no oferien prou seguretat i facilitat d'accés. Amb la introducció dels vaixells de vapor es va deixar d'utilitzar el sistema tradicional de transportar les mercaderies amb les barcasses i es van utilitzar els ports de manera completa que ja estaven construïts més sòlida i segurs.

Per la ubicació[modifica]

 • Marítim: generalment són els més importants i els que compten amb més serveis
 • Fluvial: als rius que són navegables
 • Port interior: a l'interior del país, al llarg d'un canal o d'un riu.
 • Lacustre: als llacs que són navegables

Per la seva funció[modifica]

 • Pesquers: El port pesquer necessita a més de les funcions habituals d'un port d'altres encaminades a la conservació de la pesca com fàbriques de glaç, frigorífics, congeladors, processament del peix, etc.
 • De refugi: En temps antics tenien molta importància, actualment tant les embarcacions com els ports són més segurs i no calen ports de refugi específicament.
 • Comercial: El port comercial sol estar dividit en seccions segons els productes. El moll d'inflamables està convenientment separat de la resta per raons de seguretat.
 • Militar: Anomenat aleshores base naval
 • Esportiu: El port esportiu és el de més recent construcció i de gran proliferació a la Mediterrània, fins al punt d'ocasionar sovint la destrucció de les platges de sorra i de la vegetació marítima com els alguers.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Inventari de les instal·lacions nàutiques del litoral català». Ports de Catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 març 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Port Modifica l'enllaç a Wikidata