Vés al contingut

Port esportiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Marina YachthafenResidenz Hohe Düne, Rostock.
Port esportiu de Brixham a Devon, Regne Unit.

Un port esportiu és un port abrigat amb amarratges per a iots i vaixells petits. Normalment l'accés està reservat per a membres i propietaris d'embarcacions. Els ports esportius tenen connexions d'electricitat i aigua, llocs per guardar equipament, dutxes, lavabos, etc. També hi ha molts clubs que posseeixen un dic sec i altres instal·lacions necessàries per a la reparació i carenatge de les embarcacions amb grues, escales i tallers.

La majoria dels ports esportius compten amb un club nàutic a la vora del port, on hi ha generalment informació sobre l'estat del temps i la mar i facilitats sanitàries bàsiques. També hi ha normalment un local social amb restaurant, bar o cafeteria i sovint una sala per activitats de lleure, on els mariners es poden reunir.

Hi ha ports pesquers en els quals els iots i els vaixells de pesca comparteixen el mateix port, com el de Blanes.[1] Sovint els ports esportius de les grans ciutats es troben dins d'un port marítim commercial, com els del Reial Club Nàutic de Barcelona i el Reial Club Marítim de Barcelona.[2] D'altres, com el de Cartagena, es troben dins de la Base Naval de l'Armada.

A Catalunya els ports esportius es poden trobar també en llacs i embassaments, on funcionen principalment l'estiu. Un dels projectes més ambiciosos és la "marina" residencial d'Empuriabrava a la comarca de l'Alt Empordà. L'extens complex d'Empuriabrava va integrar una urbanització residencial amb un port esportiu. Construït damunt una zona d'aiguamolls, els iots i altres embarcacions es poden amarrar a la vora de les cases individuals comunicades amb una xarxa de canals artificials.

Impacte ecològic[modifica]

Molts ports esportius als Països Catalans són de construcció recent. Durant les darreres tres dècades han proliferat molt a la costa Mediterrània.

L'abundància de ports a la costa pot tindre un efecte negatiu sobre els ecosistemes ja molt degradats del litoral català. Aparentment, l'alteració dels fluxos de corrents paral·lels a la costa pot causar la destrucció de platges de sorra i de la vegetació marítima com els alguers.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Port esportiu