Vés al contingut

Zona degradada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una de les pedreres a Ulldecona.
Degradació greu a Nauru. La capa fèrtil de fosfats es va extreure comercialment i va ser exportada a Austràlia, deixant un erm d'agulles calcàries.
Erosió a un camp de blat a l'estat de Washington, USA.
El pantà de Flix.

Zona degradada és un concepte d'ecologia segons el qual la qualitat de l'entorn biofísic és alterada mitjançant processos d'intervenció humana sobre la superfície terrestre.[1]

Processos artificials

[modifica]

És important aclarir que el concepte ecològic de "zona degradada" no inclou els processos naturals de degradació del terreny, com les catàstrofes naturals.

Les causes de la degradació ecològica més greus, rellevants i perdurables provenen en la majoria dels casos de la interferència humana directa o indirecta amb el terreny o zona. Cal tenir en compte també que moltes activitats humanes poden facilitar desastres naturals com incendis forestals, allaus, ensulsiades, riuades i inundacions.

Segons càlculs del 2007 un 40% dels terrenys amb possibilitats agrícoles o forestals de la Terra es troben en estat de degradació.[2]

L'aprofitament excessiu d'aigües per regadiu pot abocar a la degradació dels mars interiors, com la mar d'Aral, que es troba actualment en un estat catastròfic.

Al Pantà de Flix hi ha una zona degradada amb productes químics d'alta toxicitat.[3]

Causes

[modifica]

Entre les causes importants de la degradació de terrenys es pot fer esment:

Exemples de zones degradades a Catalunya

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Conacher, Arthur; Conacher, Jeanette. Rural Land Degradation in Australia. South Melbourne, Victoria: Oxford University Press Australia, 1995, p. 2. ISBN 0195534360. 
  2. Ian Sample. «Global food crisis looms as climate change and population growth strip fertile land». The Guardian, 31-08-2007. [Consulta: 23 juliol 2008].
  3. Comencen les obres de col·locació de la barrera que aïllarà els llots tòxics del pantà de Flix durant la descontaminació
  4. Naomi Klein, The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism, ISBN 0805079831

Bibliografia

[modifica]
  • Eswaran, H.; R. Lal and P.F. Reich. (2001). "Land degradation: an overview". Responses to Land Degradation. Proc. 2nd. International Conference on Land Degradation and Desertification, New Delhi, India: Oxford Press  Arxivat 2012-01-20 a Wayback Machine.
  • D.L. Johnson and L.A. Lewis Land Degradation:Creation and Destruction, 2nd edition, Rowman and Littlefield, Lanham, Boulder, New York, Toronto, Oxford, 2007.

Enllaços externs

[modifica]