Abocador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Abocador no controlat

Els abocadors són aquells llocs on es dipositen finalment les escombraries, i que poden ser oficials o clandestins (no controlats per ningú). També es coneixen com a femers, femerassos o fardes en rossellonès, i femerals o femorals en català antic.[cal citació]

Tipus d'abocadors[modifica]

  • Abocador clandestí: És un lloc que sense consideracions mediambientals, és triat per algun grup humà per a dipositar les seves deixalles sòlides. Són greu font de contaminació, malalties i altres problemes.
  • Abocador municipal o urbà: És un abocador que sota certes consideracions o estudis de tipus econòmic, social i ambiental, és gestionat pels governs municipals. També són coneguts com a "abocadors controlats" o "farciments sanitaris".

Pol·lució creada[modifica]

Als femers tradicionals actuals hi són destinades les escombraries generades per un grup o assentament humà. Aquesta, comunament, conté de manera regirada restes orgàniques (com menjar), plàstics, paper, vidre, metalls, pintures, tela, bolquers, bateries, i una gran diversitat d'objectes i substàncies considerades indesitjables. En el procés de descomposició de la matèria en els femers, es formen lixiviats que arrosseguen els productes tòxics presents en les escombraries, i contaminen les aigües subterrànies, que de vegades s'utilitzen per a consum humà i reg. S'alliberen a l'aire importants quantitats de gasos com el metà, CO₂ (gas responsable de l'efecte hivernacle) o gasos tòxics com el benzè, tetracloroetilè, etc. Durant els incendis accidentals o provocats en aquests abocadors, s'alliberen productes clorats a l'atmosfera, alguns tan tòxics com les dioxines, una de les substàncies més tòxiques conegudes, declarada cancerígena per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Malgrat els esforços per recuperar els materials continguts en els residus mitjançant la recollida selectiva de les diverses fraccions o les deixalleries, els femer romanen necessaris com a infraestructura per a l'eliminació de residus. La reducció dels danys ambientals, es pot obtenir dissenyant els femers de manera que s'eviti la pol·lució de l'entorn en el qual se situen. En aquest sentit, s'han de prendre mesures per a la impermeabilització dels femers i la instal·lació de sistemes de recollida de lixiviats, de manera que s'eviti la pol·lució de l'aigua i el sòl. També poden prevenir-se alguns impactes dels femers mitjançant sistemes de recuperació del bio-gas produït en la descomposició de la matèria orgànica.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abocador