Abocador

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Abocador no controlat

Els abocadors (calc recent de l'espanyol) o femers (femerassos o fardes en rossellonès i en català antic femerals o femorals) són aquells llocs on es dipositen finalment les escombraries, i que poden ser oficials o clandestins.

Tipus d'abocadors[modifica | modifica el codi]

  • Abocador clandestí: És un lloc que sense consideracions mediambientals, és triat per algun grup humà per a dipositar les seves deixalles sòlides. Són greu font de contaminació, malalties i altres problemes.
  • Abocador municipal o urbà: És un abocador que sota certes consideracions o estudis de tipus econòmic, social i ambiental, és gestionat pels governs municipals. També són coneguts com a "abocadors controlats" o "farciments sanitaris".

Contaminació generada[modifica | modifica el codi]

Als abocadors tradicionals actuals hi són destinades les escombraries generades per un grup o assentament humà. Aquesta, comunament, conté de forma regirada restes orgàniques (com menjar), plàstics, paper, vidre, metalls, pintures, tela, bolquers, bateries, i una gran diversitat d'objectes i substàncies considerades indesitjables. En el procés de descomposició de la matèria en els abocadors, es formen lixiviats que arrosseguen els productes tòxics presents en les escombraries, i contaminen les aigües subterrànies, que de vegades s'utilitzen per a consum humà i reg. S'alliberen a l'aire importants quantitats de gasos com el metà, CO2 (gas responsable de l'efecte hivernacle) o gasos tòxics com el benzè, tetracloroetilè, etc. Durant els incendis accidentals o provocats en aquests abocadors, s'alliberen productes clorats a l'atmosfera, alguns tan tòxics com les dioxines, una de les substàncies més tòxiques conegudes, declarada cancerígena per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i els esforços per recuperar els materials continguts en els residus mitjançant la recollida selectiva de les diverses fraccions o les deixalleries, els abocadors segueixen sent necessaris com infraestructura per a l'eliminació de residus. La reducció dels impactes ambientals, anteriorment apuntats, pot aconseguir-se dissenyant els abocadors de manera que s'eviti la contaminació de l'entorn en el qual se situen. En aquest sentit, han de prendre's mesures per a la impermeabilització dels abocadors i la instal·lació de sistemes de recollida de lixiviats, de manera que s'eviti la contaminació de l'aigua i el sòl. També poden prevenir-se alguns impactes dels abocadors mitjançant sistemes de recuperació del bio-gas produït en la descomposició de la matèria orgànica.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Abocador Modifica l'enllaç a Wikidata