Matèria orgànica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Més de la meitat del pes de la torba és matèria orgànica

Matèria orgànica (o material orgànic) és la matèria que es provinent d'organismes que van tenir vida; o bé és capaç de degradar-se, n'és el producte de la degradació; o bé està composta per compostos orgànics.

Matèria orgànica del sòl[modifica]

Article principal: Matèria orgànica del sòl

El sòl està compost de minerals i matèria orgànica així com d'organismes vius. La matèria orgànica en el sòl és originada per les plantes i els animals. Per exemple en un bosc, la fullaraca i la matèria llenyosa cau al terra del bosc. A aquest material se l'anomena material orgànic.[1] Quan es degrada fins al punt que no es pot identificar visualment se l'anomena matèria orgànica del sòl. Quan la matèria orgànica es transforma en substàncies húmiques estables que resisteixen la posterior descomposició rep el nom d'humus.

Teoria del vitalisme[modifica]

L'actualment abandonada teoria del vitalisme, anomenava com "orgànic" a tot el que té a veure amb organismes vius i atribuïa una força especial a la vida tot creient que era l'única capaç de crear substàncies orgàniques. Amb la síntesi abiòtica (inorgànica) de la urea per Friedrich Wöhler el 1828 aquesta teoria va començar a ser molt qüestionada.

Notes[modifica]