Infecció

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La infecció d'un dit del peu amb una ungla encarnada, hi ha pus (groc) i una inflamació. (enrogiment i inflamació al voltant de l'ungla).

Una infecció és la colonització d'un organisme hoste (vegetal, animal, …) per un microorganisme exterior: bacteris, protozous, prions, viroides (en el cas de les plantes) o virus. Sovint resulta perjudicial per al funcionament normal i, provocant una malaltia infecciosa, per la qual cosa se'l qualifica de patogen. Pot comprometre la supervivència de l'hoste. Quan la colonització és produïda per un animal paràsit no es parla d'infecció, sinó d'infestació.

Els hostes normalment combaten les infeccions a través del seu sistema immunitari. En el cas dels mamífers reaccionen a les infeccions amb una resposta innata, sovint amb la inflamació, seguida d'una resposta adaptativa. Hi ha fàrmacs que també poden ajudar a combatre les infeccions.

La immensa majoria d'organismes pluricel·lulars són colonitzats en algun grau per espècies exteriors. Alguns d'aquests habiten en una relació simbiòtica o sense conseqüències per l'hoste. Un exemple són les espècies de bacteris anaeròbics que colonitzen el còlon dels mamífers. Un altre exemple són les diferents espècies d'estafilococs existents en la pell dels humans.

L'efecte d'una “lluita” en la qual l'organisme infectant intenta utilitzar els recursos de l'hoste per multiplicar-se a costa d'aquest s'anomena infecció activa. Sovint l'estat de la infecció és simplement qüestió de les circumstàncies. En les condicions adequades, quasi tot organisme pot tornar-se patogen i quasi cap organisme, si està present en petites quantitats i en una àrea ben protegida pel sistema immunitari de l'hoste, pot desenvolupar una infecció comprometedora.

Les variables que s'envolten en la producció en un hoste al qual se li ha inoculat un patogen i el resultat final són:

  1. La ruta o via d'entrada del patogen i l'accés a les zones de l'hoste que guanya el patogen.
  2. La virulència intrínseca de l'organisme particular.
  3. La quantitat o càrrega de microorganisme inicialment inoculada.
  4. L'estat immune de l'hoste que està sent colonitzat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Infecció Modifica l'enllaç a Wikidata