Vés al contingut

Animals

Els 1.000 fonamentals de la Viquipèdia
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Animal)
Per a altres significats, vegeu «Animals (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuAnimals
Animalia Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
SuperdominiBiota
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia Modifica el valor a Wikidata
L., 1758
Nomenclatura
Sinònims
 • Choanoblastaea
 • Metazoa
Subregnes i embrancaments

Els animals (Animalia) conformen un regne d'organismes eucariotes multicel·lulars. La gran majoria dels animals consumeixen matèria orgànica, respiren oxigen, es mouen, es reprodueixen sexualment i es formen a partir d'una esfera de cèl·lules amb una cavitat central (blàstula) durant el seu desenvolupament embrionari. Se n'ha descrit més d'un milió i mig d'espècies vivents, de les quals aproximadament un milió corresponen a insectes, però es calcula que n'hi ha més de set milions. La seva mida va des de 8,5 μm fins a 33,6 m. Mantenen interaccions complexes entre si i amb els medis que els envolten, en els quals formen xarxes tròfiques intricades. La ciència que estudia els animals és la zoologia.

La gran majoria dels animals vivents tenen un pla corporal amb simetria bilateral. El clade dels bilaterals inclou els protòstoms, que contenen animals com ara els nematodes, els artròpodes, els platihelmints, els anèl·lids i els mol·luscs, i els deuteròstoms, que comprenen els equinoderms i els cordats. Entre els organismes ediacarians del Precambrià superior ja hi havia formes de vida que han estat interpretades com a animals primitius. Nombrosos embrancaments moderns d'animals es consolidaren en el registre fòssil com a espècies marines durant l'explosió cambriana, que començà fa uns 539 milions d'anys. S'han identificat 6.331 grups de gens comuns a tots els animals vivents, possiblement heretats d'un únic avantpassat comú que hauria viscut en el Criogenià, fa 650 milions d'anys.

Al segle iv aC, Aristòtil repartí els animals entre els que tenien sang i els que no. El 1758, amb la publicació de la desena edició de Systema Naturae, Carl von Linné introduí el primer sistema jeràrquic de classificació biològica dels animals, expandit fins a catorze embrancaments per Jean-Baptiste Lamarck en les dècades següents. El 1874, Ernst Haeckel dividí el regne animal en metazous, o animals multicel·lulars, i protozous, organismes unicel·lulars que ara ja no es consideren animals. Avui en dia es fa servir tecnologia punta, com ara la filogènia molecular, per confirmar les relacions evolutives entre diferents tàxons.

Els éssers humans aprofiten molts animals per obtenir-ne aliments (com la carn, la llet i els ous) i materials (com el cuir i la llana), a banda de tenir-los com a animals de companyia i animals de càrrega. Els gossos es fan servir per caçar, igual que els ocells rapinyaires, mentre que una munió d'animals terrestres i aquàtics són —o han estat— objecte de la caça esportiva. Els animals no-humans han estat presents en l'art des de sempre i tenen un paper important en la mitologia i la religió.

Característiques principals[modifica]

Els animals són éssers vius, és a dir, presenten les característiques pròpies de la vida: metabolisme, creixement i reproducció. Són organismes, és a dir, estan dotats d'una estructura i constitució determinades. Tenen cèl·lules eucariotes, són pluricel·lulars amb teixits. Són homeoterms, és a dir, es poden regular la temperatura del cos, i són heteròtrofs, és a dir, no poden produir el seu propi aliment mitjançant la fotosíntesi, per la qual cosa s'han d'alimentar d'altres éssers vius o de les seves restes. Segons l'origen de l'aliment que prenen poden ser carnívors (aliment d'origen animal), herbívors (aliment d'origen vegetal) o omnívors (aliment tant d'origen animal com d'origen vegetal).

Estructura[modifica]

Amb algunes excepcions, principalment entre les esponges (embrancament Porifera) i els placozous, els animals tenen cossos estructurats en teixits separats. Aquests inclouen els músculs, que són capaços de contreure i controlar la locomoció, i els teixits nerviosos, que envien i processen els senyals. En general, també disposen d'una cambra digestiva interna, amb una o dues obertures. Els animals amb aquest tipus d'organització s'anomenen metazous, o eumetazous, quan el primer nom s'utilitza per a animals en general.[2]

Tots els animals tenen cèl·lules eucariotes, envoltades d'una matriu extracel·lular característica formada per col·lagen i glicoproteïnes elàstiques.[3] Aquestes poden calcificar-se per formar estructures com exoesquelets, ossos i espícules.[4] Durant el desenvolupament, constitueixen carcasses relativament flexibles[5] a les quals les cèl·lules es poden moure i reorganitzar, fent possible la formació d'estructures complexes. Per contra, altres organismes pluricel·lulars, com les plantes i els fongs, tenen la paret cel·lular formada per cel·lulosa, i per tant es desenvolupen per creixement progressiu. A més, les cèl·lules animals tenen unions intercel·lulars úniques: unions estretes, unions comunicants i desmosomes.[6]

Funcions vitals[modifica]

Les funcions vitals són les que tenen com a finalitat respondre a les necessitats bàsiques del seu estil de vida. En la majoria d'animals moltes funcions vitals estan regulades hormonalment.

Nutrició[modifica]

Els organismes consumeixen matèria orgànica d'altres organismes per tal d'aconseguir el carboni i altres elements que necessiten per viure. En la majoria d'animals, l'encarregat de dur a terme aquesta funció és l'aparell digestiu. L'aliment és ingerit per la boca i digerit en tres passos. Primer, és descompost en petites molècules (nutrients) per mitjà de processos enzimàtics i mecànics. Després, els nutrients són absorbits i passen a l'organisme, on són distribuïts a les cèl·lules. Finalment, s'eliminen els residus no digeribles per l'anus (o, si no n'hi ha, per la boca).

Respiració[modifica]

La respiració és la funció per la qual els animals obtenen l'oxigen que necessiten per la respiració cel·lular, com tots els organismes aeròbics. Normalment, els animals aquàtics utilitzen el dioxigen dissolt en l'aigua, mentre que els animals terrestres utilitzen l'O₂ de l'aire (hi ha excepcions, com els mamífers aquàtics i alguns mol·luscs o insectes aquàtics que utilitzen pulmons o tràquees). Els animals que extreuen l'oxigen de l'aigua tenen brànquies, mentre que els que aprofiten el de l'aire tenen pulmons o tràquees.

Circulació[modifica]

Mitjançant la circulació, es reparteixen entre les cèl·lules els nutrients, l'oxigen i les hormones, i es recullen els residus generats pel metabolisme. Hi ha dos tipus de circulació: la circulació oberta i la circulació tancada. En la circulació oberta, típic dels artròpodes i la majoria de mol·luscs, entre altres, un líquid anomenat hemolimfa (barreja de sang i limfa) situat dins una cavitat denominada hemocel banya directament els òrgans amb oxigen. En canvi, en la circulació tancada (típica dels vertebrats, anèl·lids i cefalòpodes) la sang mai no abandona els vasos sanguinis, sinó que l'oxigen i els nutrients travessen les capes dels vasos sanguinis per entrar al fluid intersticial.

Excreció[modifica]

La talla de l'animal determina si els residus del metabolisme surten sols al medi exterior o si han de ser eliminats per l'aparell excretor. A més d'eliminar residus, la funció d'excreció també serveix per regular la pressió osmòtica de l'organisme, controlant la quantitat d'aigua eliminada amb els residus.

Locomoció[modifica]

La locomoció és la funció que permet a l'animal moure's pel seu medi. La majoria d'animals són mòbils, i hi ha una gran varietat de formes de moviment. Trichoplax adhaerens es mou amb l'ajut dels seus cilis,[7] les serps i anèl·lids es mouen per mitjà de moviments peristàltics, els vertebrats i artròpodes han desenvolupat potes, els caragols es mouen amb el seu peu muscular, els animals aquàtics neden i els voladors volen, etc.

Relació[modifica]

La locomoció permet a l'animal rebre informacions del món exterior, del seu propi cos o d'altres animals. També permet reaccionar a aquestes informacions, i en alguns casos, transmetre-les de nou. Els encarregats d'això són l'aparell nerviós i els òrgans sensorials. Els òrgans sensorials més visibles en la gran majoria d'animals són els ulls, però en alguns animals estan atrofiats o fins i tot absents.

Reproducció[modifica]

Els animals es reprodueixen per a mantenir i augmentar el nombre d'individus. En els animals hi ha dos tipus de reproducció: la reproducció asexual, que només implica un pare i que es fa únicament per mitosi; i la reproducció sexual, que posa en comú el material genètic de dos pares (un mascle i una femella per mitjà de gàmetes haploides obtinguts per meiosi. Alguns animals, com ara els crustacis del gènere Daphnia, els insectes afidoïdeus o fins i tot vertebrats com ara el tauró martell, capaç de reproduir-se per partenogènesi.

Embrancaments[modifica]

El regne animal se subdivideix en una sèrie de grans grups denominats embrancaments (l'equivalent de les divisions del regne vegetal); cadascun correspon a un tipus d'organització ben definit, tot i que n'hi ha alguns de filiació controvertida. En el següent quadre es llisten els embrancaments animals i les seves característiques principals:

Embrancament Significat Nom comú Característiques distintives Espècies descrites[8]
Acanthocephala Cap espinós Acantocèfals Cucs paràsits amb una probòscide evaginable dotada d'espines 1.100
Acoelomorpha[9] Sense intestí Acelomorfs Petits cucs acelomats sense tub digestiu
Annelida Petit anell Anèl·lids Cucs celomats amb el cos segmentat en anells 16.500
Arthropoda Peus articulats Artròpodes Exoesquelet de quitina i potes articulades 1.100.000
Brachiopoda Braços-peus Braquiòpodes Amb lofòfor i closca de dues valves 335 (16.000 d'extingides)
Bryozoa Animals molsa Briozous Amb lofòfor; filtradors; anus fora de la corona tentacular 4.500
Chaetognatha Mandíbules espinoses Quetògnats Amb aletes i un parell d'espines quitinoses a cada banda del cap 100
Chordata Amb corda Cordats Corda dorsal o notocordi, com a mínim en estat embrionari 60.979[10]
Cnidaria Portadors d'ortigues Cnidaris Diblàstics amb cnidocits 10.000
Ctenophora Portadors de pintes Ctenòfors Diblàstics amb col·loblasts 100
Cycliophora Portadors de rodes Cicliòfors Pseudocelomats amb boca circular rodejada per petits cilis 2
Echinodermata Pell espinosa Equinoderms Simetria pentaradiada, esquelet extern de peces calcàries 7.000 (13.000 d'extingides)
Echiura Cua-espina Equiuroïdeu Cucs marins amb trompa, propers als anèl·lids 135
Entoprocta Anus interior Entoproctes Amb lofòfor; filtradors; anus inclòs a la corona tentacular 150
Gastrotrichia Estómac de pèl Gastròtrics Pseudocelomats, cos amb pues, dos tubs caudales adhesius 450
Gnathostomulida Petita boca amb mandíbules Gnatostomúlids Boca amb mandíbules característiques; intersticials 80
Hemichordata Amb mitja corda Hemicordats Deuteròstoms amb fenedures faríngies i estomocorda 106[10]
Kinorhyncha Musell mòbil Quinorincs Pseudocelomats amb cap retràctil i cos segmentat 150
Loricifera Portador de cota Lorocífers Pseudocelomats coberts d'una mena de cota de malla 10
Micrognathozoa Animal amb petits mandíbules Micrognatozous Pseudocelomats; mandíbules complexes; tòrax extensible en acordió 1
Mollusca Tous Mol·luscs Boca amb ràdula, peu muscular i mantell al voltant de la closca 93.000
Monoblastozoa Animals amb monoblasts Monoblastozoos Densament ciliats, una única capa de cèl·lules; no se'ls ha vist des del 1892 1
Myxozoa Animals moc Mixozous Paràsits microscòpics amb càpsules polars similars a cnidocits 1.300
Nematoda Semblants a un fil Cucs rodons Cucs pseudocelomats de secció circular amb cutícula quitinosa 25.000
Nematomorpha Forma de fil Nematomorfs Cucs paràsits similars als nematodes 320
Nemertea Nimfa del mar Nemertins Cucs acelomats amb trompa extensible 900
Onychophora Portador d'urpes Onicòfors Cos vermiforme amb potes dotades d'urpes quitinoses apicals 165[10]
Orthonectida Natació recta Ortonèctids Paràsits molt simples amb el cos ciliat 20
Phoronida Mestra de Zeus Forònids Cucs lofoforats tubícoles; intestí en forma de U 20
Placozoa Animals placa Placozous Animals molt simples, reptants, amb el cos ameboide irregular 1
Platyhelminthes Cucs plans Platihelmints Cucs acelomats, ciliats, sense anus; molts són paràsits 20.000
Pogonophora Portador de barba Pogonòfors Animals vermiformes i tubícoles amb cap retràctil, de posició taxonòmica incerta, probablement a classificar amb els anèl·lids
Porifera Portador de porus Esponges de mar Parazous; sense simetria definida; cos perforat per porus inhaladors 5.500
Priapulida De Príap, déu de la mitologia grega Priapúlids Cucs pseudocelomats amb trompa extensible envoltada de papil·les 16
Rhombozoa Animal rombe Rombozous Paràsits molt simples formats per molt poques cèl·lules 70
Rotifera Portador de rodes Rotífers Pseudocelomats amb una corona anterior de cilis 1.800
Sipuncula Petit tub Sipuncúlids Cucs celomats no segmentats amb la boca rodejada por tentacles 320
Tardigrada Pas lent Tardígrads Tronc segmentat amb quatre parells de potes amb urpes o ventoses 800
Xenoturbellida Estrany cuc pla Xenoturbèl·lids Cucs deuteròstoms ciliats molt simples i de posició taxonòmica incerta 2
> 1.300.000

Orígens i registre fòssil[modifica]

Dunkleosteus fou un peix prehistòric gegantesc de deu metres de llarg.[11]

Generalment es considera que els animals evolucionaren d'un eucariota flagel·lat. Els seus parents vivents coneguts més propers són els coanoflagel·lats, flagel·lats amb collar que tenen una morfologia semblant a la dels coanòcits de determinades esponges. Els estudis moleculars classifiquen els animals al si del grup dels opistoconts, que també inclouen els coanoflagel·lats, els fongs i uns quants protists paràsits de mida petita. El nom deriva de la ubicació posterior del flagel en les cèl·lules mòtils, com en la majoria d'espermatozous dels animals, mentre que els altres eucariotes tendeixen a tenir flagels anteriors.

Els primers fòssils que podrien representar animals aparegueren a finals del Precambrià, fa uns 610 milions d'anys, i són coneguts com a organismes ediacarians o vendians. Tanmateix, resulta difícil relacionar-los amb fòssils més recents. Alguns podrien representar precursors dels embrancaments moderns, però poden ser grups separats, i podria ser que ni tan sols fossin animals. A part d'aquests éssers vius, la majoria d’embrancaments animals coneguts aparegueren més o menys alhora durant el període Cambrià, fa uns 542 milions d'anys. Encara es debat si aquest esdeveniment, anomenat «explosió cambriana», representa una divergència ràpida entre els diferents grups o simplement un canvi de les condicions que feu possible una major fossilització. Tanmateix, alguns paleontòlegs i geòlegs suggereixen que els animals, aparegueren molt abans del que es creia anteriorment, possiblement fins i tot fa mil milions d'anys. Icnofòssils, com ara pistes i caus descoberts en estrats tonians indiquen la presència de metazous triploblàstics amb forma de cuc, més o menys igual de grans (uns 5 mm d'ample) i complexos que els cucs de terra.[12] A més, durant l'inici del període Tonià, fa uns mil milions d'anys, hi hagué un descens en la diversitat dels estromatòlits que podria indicar l'aparició d'animals pasturadors durant aquest temps, car els estromatòlits augmentaren en diversitat després que les extincions de finals de l'Ordovicià i del Permià extingissin grans quantitats d'animals marins pasturadors, i disminuïren després que les poblacions animals es recuperessin. El descobriment, que pistes molt similars a aquests icnofòssils primitius són produïdes avui en dia pel protist unicel·lular gegant Gromia sphaerica, posa més en dubte la seva interpretació com a prova d'una evolució animal primerenca.[13][14]

Història de la classificació[modifica]

Carl von Linné, conegut com el pare de la taxonomia moderna


Aristòtil dividí el món vivent en animals i plantes, esquema que fou seguit per Carl von Linné en la seva primera classificació jeràrquica. Des d'aleshores, els biòlegs han començat a emfatitzar les relacions evolutives, de manera que aquests grups han estat restringits en certa manera. Per exemple, els protozous microscòpics inicialment foren considerats animals perquè es movien, però actualment se'ls tracta separadament.

En el sistema original de Linné, els animals eren un d'entre tres regnes, dividits en les classes Vermes, Insecta, Pisces, Amphibia, Aves i Mammalia. Des d'aleshores, els quatre últims grups han estat units en un únic embrancament, el dels cordats, mentre que les altres classes han estat separades.

Filogènesi[modifica]

El següent cladograma mostra la relació dels animals d'acord amb les anàlisis genètiques:[15][16][17][18][19][20][21][22]

Animalia

Vendobionta † (?)
Porifera


Eumetazoa

Ctenophora
Placozoa
Cnidaria


Bilateria

XenacoelomorphaProtostomia

Spiralia
Gnathifera

Chaetognatha[23]
Gnathostomulida
Micrognathozoa
RotiferaAcanthocephala
Trochozoa

Mollusca
AnnelidaNemertea
Lophophorata


BrachiopodaPhoronida

Bryozoa
EntoproctaCycliophora

PlatyhelminthesGastrotrichaMesozoa

OrthonectidaRhombozoaEcdysozoa
Scalidophora

Loricifera
KinorhynchaPriapulida

Nematozoa

NematodaNematomorphaPanarthropoda

Onychophora
TardigradaArthropodaDeuterostomia
Ambulacraria

HemichordataEchinodermata
Chordata


Segons el punt de vista que s'acaba d'exposar, els bilaterals se subdivideixen en quatre grans llinatges: protòstoms acelomats, protòstoms esquizocelomats, protòstoms pseudocelomats i deuteròstoms

Les modernes tècniques de seqüenciació de bases de l'ADN, juntament amb la metodologia de la cladística han permès reinterpretar les relacions filogenètiques dels diferents embrancaments animals, el que ha produït una revolució en la seva classificació; encara no hi ha un acord unànime sobre el tema, però són cada vegada més els zoòlegs que admeten la nova classificació, que és la representada el taxobox d'aquest article; així, la majoria de bilaterals sembla que pertanyen a un d'aquests quatre llinatges: deuteròstoms, ecdisozous, platizous i lofotrocozous.

Organismes model[modifica]

A causa de la gran diversitat dels animals, resulta més econòmic pels científics estudiar un nombre limitat d'espècies elegides per tal de poder traçar relacions a partir del seu treball i extrapolar conclusions sobre com funcionen els animals en general. Com que és fàcil de mantenir i criar, la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) i el nematode Caenorhabditis elegans han estat des de fa molt de temps els organismes model metazous estudiats més intensament, i foren uns dels primers éssers vius a ser seqüenciats genèticament. Això fou facilitat per la mida tan petita del seu genoma, però un problema d'això és que com que han perdut molts gens, introns i lligaments, aquests ecdisozous no poden revelar gaire sobre l'origen dels animals en conjunt. L'abast d'aquest tipus de l'evolució dins del superembrancament serà revelat pels projectes genoma actualment en progrés. L'anàlisi del genoma de Nematostella vectensis ha subratllat la importància de les esponges, els placozous i els coanoflagel·lats, també en curs de seqüenciació, a l'hora d'explicar l'arribada de 1.500 gens ancestrals únics als eumetazous.[24]

Una anàlisi de l'esponja homoscleromorfa Oscarella carmela també suggereix que l'últim avantpassat comú i els animals eumetazous era més complex del que s'assumia anteriorment.[25]

Altres organismes model del regne animal inclouen el ratolí domèstic (Mus musculus) i el peix zebra (Danio rerio).

Referències[modifica]

 1. Kliman, 2016, «Cambrian Explosion: A Molecular Paleobiological Overview» (L. Parry i D. Pisani).
 2. Gero HIllmer; Ulrich Lehmann. Fossil Invertebrates. CUP Archive, 1983, p. 350. ISBN 9780521270281. 
 3. Alberts, Bruce; Johnson, Alexander; Lewis, Julian; Raff, Martin; Roberts, Keith i Walter, Peter. Molecular Biology of the Cell. 4a ed.. Nova York: Garland Science, 2002. 
 4. Sangwal, Keshra. Additives and crystallization processes: from fundamentals to applications. John Wiley and Sons, 2007, p.212. ISBN 9780470061534. 
 5. Becker, Wayne M. The world of the cell. Benjamin/Cummings, 1991. ISBN 9780805308709. 
 6. Magloire, Kim. Cracking the AP Biology Exam. 2004a ed.. The Princeton Review, 2004, p.45. ISBN 9780375763939. 
 7. T. Syed i B. Schierwater «Trichoplax adhaerens: discovered as a missing link, forgotten as a hydrozoan, re-discovered as a key to metazoan evolution». Vie Milieu, 52, 4, 2002, p. 177-187.
 8. El nombre d'espècies és aproximat i varia segons les fonts; les dades d'aquesta taula estan basades en Brusca i Brusca, si no s'indica el contrari: Brusca, R. C. i Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2a edició. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid (etc.), XXVI+1005 pp. ISBN 0-87893-097-3
 9. Els acelomorfs (Acoelomorpha) són un embrancament d'animals considerat part dels platelmints, però classificats recentment per Jaume Baguñà i Marta Riutort com un embrancament basal entre els bilaterals. La seva filogènia es troba en actual investigació.
 10. 10,0 10,1 10,2 Chapman, A. D., 2005. Numbers of Living Species in Australia and the World
 11. Monster fish crushed opposition with strongest bite ever, smh.com.au
 12. Seilacher, A., Bose, P.K. i Pflüger, F. «Animals More Than 1 Billion Years Ago: Trace Fossil Evidence from India». Science, 282, 5386, 1998, pàg. 80-83. DOI: 10.1126/science.282.5386.80. PMID: 9756480 [Consulta: 20 agost 2007].
 13. Matz, Mikhail V.; Tamara M. Frank, N. Justin Marshall, Edith A. Widder and Sonke Johnsen «Giant Deep-Sea Protist Produces Bilaterian-like Traces». Current Biology. Elsevier Ltd, 18, 18, 09-12-2008, pàg. 1-6. DOI: 10.1016/j.cub.2008.10.028 [Consulta: 5 desembre 2008].
 14. Reilly, Michael «Single-celled giant upends early evolution». MSNBC, 20-11-2008 [Consulta: 5 desembre 2008].
 15. Roberto Feuda et al. 2017, Improved Modeling of Compositional Heterogeneity Supports Sponges as Sister to All Other Animals Current Biology, Volume 27, Issue 24, p3864-3870.e4
 16. Antcliffe JB, Callow RH & Brasier MD 2014, Giving the early fossil record of sponges a squeeze. Biol Rev Camb Philos Soc. 2014 Nov;89(4):972-1004. doi: 10.1111/brv.12090. Epub 2014 Apr 29.
 17. Johanna Taylor Cannon et al. 2016, Xenacoelomorpha is the sister group to Nephrozoa. Nature, volum 530, pàgines 89-93 (4 febrer 2016) doi:10.1038/nature16520
 18. Torsten H. Struck et al. 2014, Platyzoan Paraphyly Based on Phylogenomic Data Supports a Noncoelomate Ancestry of Spiralia. Molecular Biology and Evolution, Volume 31, Issue 7, 1 July 2014, Pages 1833-1849, https://doi.org/10.1093/molbev/msu143
 19. Aguinaldo, A. M. A., J. M. Turbeville, L. S. Linford, M. C. Rivera, J. R. Garey, R. A. Raff, and J. A. Lake. 1997. Evidence for a clade of nematodes, arthropods and other moulting animals. The Ecdysozoa Arxivat 2019-12-03 a Wayback Machine.. Nature. 387:489-493.
 20. MR Smith & JO Hernández 2014, Hallucigenia’s onychophoran-like c laws and thecase for Tactopoda. Letter. Vol 514 | Nature | 363, Macmillan Publishers Limited
 21. Tassia MG, Cannon JT, Konikoff CE, Shenkar N, Halanych KM, Swalla BJ (2016) The Global Diversity of Hemichordata. PLoS ONE 11(10): e0162564. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0162564
 22. Adl, Sina M.; Bass, David; Lane, Christopher E.; Lukeš, Julius; Schoch, Conrad L.; Smirnov, Alexey; Agatha, Sabine; Berney, Cedric; Brown, Matthew W. «Revisions to the Classification, Nomenclature, and Diversity of Eukaryotes». Journal of Eukaryotic Microbiology, 66, 1, 2018, pàg. 4-119. DOI: 10.1111/jeu.12691. PMC: 6492006. PMID: 30257078.
 23. Marlétaz, Ferdinand; Peijnenburg, Katja T. C. A.; Goto, Taichiro; Satoh, Noriyuki; Rokhsar, Daniel S. «A new spiralian phylogeny places the enigmatic arrow worms among gnathiferans». Current Biology, 29, 2, 2019, pàg. 312-318.e3. DOI: 10.1016/j.cub.2018.11.042.
 24. N. H. Putnam, et al. «Sea anemone genome reveals ancestral eumetazoan gene repertoire and genomic organization». Science, 317, 5834, Juliol 2007, pàg. 86-94. DOI: 10.1126/science.1139158. PMID: 17615350.
 25. Wang, X.; Wang, Xiujuan; Lavrov Dennis V. «Mitochondrial Genome of the Homoscleromorph Oscarella carmela (Porifera, Demospongiae) Reveals Unexpected Complexity in the Common Ancestor of Sponges and Other Animals». Molecular Biology and Evolution. Oxford Journals, 24, 2, 27-10-2006, pàg. 363-373. DOI: 10.1093/molbev/msl167. PMID: 17090697 [Consulta: 19 gener 2008].

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]