Teixit (biologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Microfotografia del teixit nerviós (nervi perifèric).

En biologia, el teixit és un grau d'organització entre la cèl·lula i l'òrgan, els diferents tipus de teixits es caracteritzen pel fet de presentar uns tipus de cèl·lules determinats i una localització concreta en una mateixa espècie. A més, gran part d'organismes d'un mateix regne presenten teixits semblants, que es poden agrupar fàcilment en unes varietats que es repeteixen. La ciència que els estudia s'anomena histologia.

Components d'un teixit[modifica]

Un teixit es troba compost per cèl·lules, matriu intercel·lular i líquid extracel·lular

De cèl·lules en trobem de dos tipus:

  • Pròpies: Característiques de cada teixit que fabriquen substàncies típiques de tal teixit.
  • Accessòries: No són característiques d'un únic teixit sinó que les podem trobar en diversos.

Tipus de teixits[modifica]

Teixit animal[modifica]

Epitelial[modifica]

El teixit epitelial és un teixit histològic format per cèl·lules juxtaposades, una a continuació de l'altra sense espai entre elles que recobreixen la superfície, cavitats i òrgans del cos i formen part de les glàndules. Funció:Protegir l'organisme d'agressions químiques i dels gèrmens patògens

Connectiu[modifica]

El teixit connectiu o conjuntiu és aquell teixit l'origen del qual és el mesènquima embrionari i que té com finalitat servir de sustentació i envoltar la resta de teixits de l'organisme, l'intercanvi de nutrients, la defensa contra infeccions així com la regulació de la calor corporal.

Muscular[modifica]

El teixit muscular és el teixit contràctil del cos i deriva de la capa mesodèrmica de cèl·lules germinals embrionàries.

Nerviós[modifica]

El teixit nerviós és el teixit histològic encarregat de la recepció i transmissió d'estímuls.

Teixit vegetal[modifica]

Un teixit vegetal és un conjunt de cèl·lules vegetals similars íntimament unides, de característiques semblants, agrupades en masses importants i/o que realitzen funcions anàlogues, d'origen comú i formades per divisions cel·lulars segons les tres direccions de l'espai.


Teixit carníboral

Un teixit Carniboral és un conjunt de cèl·lules vegetals similars íntimament unides, de característiques semblants, agrupades en masses importants i/o que realitzen funcions anàlogues, d'origen comú i formades per divisions cel·lulars segons les tres direccions de l'espai.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teixit