Nervi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre l'estructura anatòmica. Si cerqueu el poble germànic, vegeu «Nervis».
Per al terme arquitectònic, vegeu Nervi (arquitectura)
Nervi perifèric (tall histològic)

Un nervi és una estructura en forma de cordó constituïda per un conjunt d'axons, agrupats en fibres nervioses i reunides i associades en fascicles per mitjà de teixit conjuntiu. Els nervis formen part del sistema nerviós perifèric i la seva funció és la de relacionar els centres nerviosos o els ganglis perifèrics amb les diferents parts del cos. A través d'ells es transmeten impulsos nerviosos.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Els nervis són manats de prolongacions nervioses de substància blanca en forma de cordons que comuniquen els centres nerviosos amb tots els òrgans del cos. Formen part del sistema nerviós perifèric. Els nervis aferents transporten senyals sensorials al cervell, per exemple de la pell o altres òrgans, mentre que els nervis eferents condueixen senyals estimulants des del cervell cap als músculs i glàndules.

Aquests senyals, sovint anomenats «impulsos nerviosos», són també conegudes com a «potencials d'acció»: ones elèctriques que viatgen a grans velocitats, neixen habitualment al cos cel·lular d'una neurona i es propaguen ràpidament per l'axó cap al seu extrem, on per mitjà de la sinapsi, el estímul és transmès a una altra neurona o un òrgan efector, com ara una fibra muscular o una glàndula.

Estructura d'un nervi[modifica | modifica el codi]

En un nervi es poden distingir diferents components:

  • Epineuri. És la capa més externa d'un nervi i està constituïda per cèl·lules de teixit conjuntiu i fibres col·làgenes. També poden trobar-se algunes cèl·lules adiposes.
  • Perineuri. Com una beina, envolta cadascun dels fascicles. És cadascuna de les capes concèntriques de teixit conjuntiu que embolica cada un dels fascicles més petits d'un nervi.
  • Endoneuri. Són uns fins fascicles de fibres col·làgenes amb alguns fibroblasts situats en els espais interns que actua com un envà. És molt fi i està format per delicades fibres reticulars que envolten cada fibra nerviosa.

Així que el nervi es va ramificant, les beines de teixit conjuntiu es fan més fines. En les branques més petites falta l'epineuri, i el perineuri no pot distingir-se de l'endoneuri. Els vasos sanguinis es localitzen a l'epineuri i al perineuri i rarament es troben en l'endoneuri.

Tipus de nervis[modifica | modifica el codi]

Segons funció[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nervi Modifica l'enllaç a Wikidata