Circumcisió

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Abans i després de la circumcisió. Abans i després de la circumcisió.
Abans i després de la circumcisió.
Male circumcision prevalence by country, according to sources from Circumcision Reference and Commentary Service:[1]

La circumcisió és l'extirpació total o parcial del prepuci, que cobreix el penis, deixant descobert el gland. En la majoria de casos el fre del prepuci també és eliminat. El mot "circumcisió" ve de les paraules llatines circum -que significa "al voltant"- i caedere -que significa "tallar". La circumcisió es realitza per diverses raons: culturals, mèdiques i religioses.

Raons culturals[modifica]

A finals del segle xix, es va començar a realitzar la circumcisió "neonatal" (és a dir, just després del naixement) al Regne Unit. Aquesta pràctica quirúrgica es va fer popular a gairebé tots els països anglosaxons, especialment als Estats Units, Canadà, Nova Zelanda, Irlanda i Austràlia. Avui també és molt popular a Corea del Sud. També es practica, encara que en percentatges molt menors, a Mèxic i alguns països d'Amèrica Central. La circumcisió neonatal és recomanada només per raons de manca d'higiene. El penis produeix una substància nomenada esmegma que en acumular-se produeix una olor desagradable i pot ser causa d'infeccions urinàries.

El 1999 l'American Academy of Pediatrics recomana la circumcisió neonatal només en cas que els pares ho considerin necessari,[2] però encara és molt popular als Estats Units on gairebé el 80% dels homes són circumcidats. A l'Europa continental la circumcisió neonatal no es realitza.

Raons mèdiques[modifica]

La circumcisió es recomana quan un home pateix de fimosi, situació en la qual el prepuci és massa estret i l'erecció és molt dolorosa. També és recomanada quan un home sofreix de constants infeccions urinàries produïdes per l'excessiva acumulació d'esmegma i en casos de balanitis crònica.

També alguns estudis mèdics suggereixen que el percentatge de càncer de penis en homes circumcidats és menor que en homes no circumcidats.[3] El risc de contagi pel virus del papil·loma humà (VPH) d'alt risc en les parelles femenines de circumcidats disminuiria al voltant d'un 25%, d'acord amb els resultats de dos assaigs controlats aleatoris realitzats a la Uganda rural.[4]

Des del març del 2007 l'OMS recomana la circumcisió mèdica a qualsevol edat com una estratègia més en la lluita contra la sida.[5] Una metanàlisi mostra que en les relacions heterosexuals la taxa de contagi del VIH de la dona a l'home, si aquest és circumcís, és de la meitat.[6]

Raons religioses[modifica]

La circumcisió és una pràctica tradicionalment requerida pel judaisme, i es realitza en el decurs d'una cerimònia coneguda amb el nom de Brit Milà. Es realitza al vuitè dia d'haver nascut.

En la religió islàmica també es practica la circumcisió. Encara que no n'hi ha referències en l'Alcorà, s'esmenta en el hadit, que explica la llei islàmica. No hi ha una data per a la circumcisió per als musulmans. En alguns països es realitza al naixement, en altres el vuitè dia, i en altres fins als onze o tretze anys.

Els egipcis, moabites, ammonites, i els edomites també havien practicat la circumcisió com ritual religiós. Segons l'historiador grec Herodot, Abraham prengué el costum de circumcidar dels egipcis.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Circumcisió Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Male circumcision: Global trends and determinants of prevalence, safety and acceptability» (HTML). Circumcision Reference and Commentary Service, 2015.
  2. <Please add first missing authors to populate metadata.> «Circumcision policy statement. American Academy of Pediatrics. Task Force on Circumcision». Pediatrics, 103, 3, March 1999, pàg. 686–93. DOI: 10.1542/peds.103.3.686. PMID: 10049981.
  3. National Cancer Institute «Penile Cancer Treatment (PDQ®) - National Cancer Institute».
  4. Male Circumcision Reduces Risk for HPV Infection in Female Partners. 2011
  5. New Data on Male Circumcision and HIV Prevention: Policy and Programme Implications «Male circumcsions».
  6. Siegfried N, Muller M, Deeks JJ, Volmink J «Male circumcision for prevention of heterosexual acquisition of HIV in men». Cochrane Database of Systematic Reviews (Online), 2, 2009, pàg. CD003362. DOI: 10.1002/14651858.CD003362.pub2. PMID: 19370585.