Ismael

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaIsmael
Navez Agar et Ismaël.jpg
Agar i Ismael al desert
Biografia
Naixement 1910 aC
Canaan
Mort 1773 aC (136/137 anys)
Aràbia
Religió Monoteisme
Activitat
Ocupació Profeta
Família
Fills Nabaiot, Quedar, Adbeel, Mabsam, Mahalat, Mixmà, Dumà, Masà, Hadad, Temà, Jetur, Nafix i Quedmà
Pares AbrahamAgar
Germans Isaac
Modifica les dades a Wikidata

Ismael (en hebreu: ישמעאל בן אברהם Ismael ben Abraham i en àrab إسماعيل بن ابراهيم, Ismā'īl ibn Ibrāhīm, Ismaïl ibn Ibrahim) és un personatge citat a la Bíblia i l'Alcorà com el fill primogènit d'Abraham, que tingué amb l'esclava Agar. En el Gènesi, però, no se'l considera el seu hereu, que fou Isaac, el "fill promès per Déu". En l'Alcorà, en canvi, sí que se'l considera l'hereu del patriarca.

Segons l'Antic testament[modifica]

Segons l'Antic Testament cristià (o el Tanakh jueu), Abraham i Sara eren ja vells i no tenien fills, tot i que Déu els havia promès que serien els pares d'un nombrós poble.

Expulsió d'Ismael i la seva mare, Gustave Doré (1866).

Un bon dia Sara va convèncer el seu espòs que s'allités amb la seva esclava Agar perquè li donés un fill. Agar va quedar embarassada però l'enveja de Sara féu témer l'esclava per la vida del seu futur fill. Un dia Agar fugí però mentre descansava al Pou de Lahai-Roí se li aparegué un àngel que li demanà que retornés a casa i li prometé que del seu fill en naixeria una descendència tan nombrosa que seria incomptable.

Agar va tornar, va demanar perdó i s'instal·là novament. Al cap de poc naixia el primogènit d'Abraham, a qui anomenaren Ismael. El nen fou circumcidat a l'edat de tretze anys. Un any més tard, l'esposa d'Abraham, Sara, quedà en estat i tingué un fill, Isaac.

La relació de Sara i Agar es féu insostenible i Abraham demanà a l'esclava que se n'anés i s'endugués el seu fill Ismael, per protegir-lo de Sara. Així doncs, Agar i el petit Ismael s'endinsaren al desert amb una mica de pa i una bota d'aigua. Quan ja havien perdut tota esperança de sobreviure, se'ls aparegué un àngel i els va socórrer.

Es van instal·lar al país de Paran on Ismael es féu conegut per la seva força i destresa amb les armes. Tingué un total de tretze fills, tots barons excepte una filla. Es casà amb una egípcia i tingué els següents fills:

Cadascun dels dotze fills fou el fundador de la seva tribu nòmada.

Un temps després, el seu germà Isaac el féu avisar i Ismael viatjà fins a la casa del seu pare Abraham on ambdós germans van enterrar-lo.

Segons l'islam[modifica]

Tant musulmans com cristians, jueus i bahà'ís consideren Ismaïl (Ismael) l'avantpassat dels ismaïlites (o sigui els àrabs) els quals diuen ser els autèntics hereus d'Ibrahim (Abraham) per descendir del primogènit. Segons l'Alcorà, Ibrahim i el seu fill Ismaïl construïren la Kaba (el lloc més sagrat de l'islam) en un indret on Adam ja havia construït un altar en honor a Déu.

Muhàmmad ibn Ishaq va realitzar la primera genealogia del profeta Muhàmmad, que comença tal com segueix:

« Aquest llibre explica la vida de l'apòstol de Déu: Mahoma era fill d'Abd-Al·lah, fill d'Abd-al-Mútalib, fill de Hàixim, fill d'Abd-Manaf, fill de Qussayy, fill de Kilab, fill de Hàkim, fill de Kaab, fill de Luayy, fill de Ghàlib, fill de Fihr, fill de Màlik, fill de Qays, fill de Kinana, fill de Khuzaymà, fill de Mudrikà, fill d'Ilyas, fill de Mudhar, fill de Nizar, fill de Maad, fill d'Adnan, fill d'Udd, fill de Muqàwwam, fill de Nakhur, fill de Tàhir, fill de Yarub, fill de Yaixyub, fill de Nabit, fill d'Ismaïl, fill d'Ibrahim, l'Amic de Déu, fill de Tarikh, fill de Nakhur, fill de Sarukh, fill de Rau, fill de Fàlih, fill d'Hud, fill de Sàlih, fill d'Arfakhxad, fill de Xam, fill de Nuh, fill de Làmekh, fill de Matuixalakh, fill d'Akhanukh, - qui, com es creu, és el profeta Idris, el primer profeta i el primer que va escriure amb canya, - fill d'Aded, fill de Mahlaleel, fill de Qaynan, fill d'Anouix, fill de Xays, fill d'Adam, amb qui Déu tingué gratitud! »

Altres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ismael Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Gènesis 25:12». A: Bíblia, traducció pels Monjos de Montserrat. Andorra: Casal i Vall, 1992.