Set (Gènesi)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Set (en hebreu בן-אָדָם שֵׁת Šēt ben Adam i en àrab شيث بن آدم Xays ibn Adam) és el tercer fill d'Adam i Eva engendrat després de la mort d'Abel.[1] Apareix al Gènesi capítol quart

Set a la Bíblia[modifica | modifica el codi]

Després de la mort d'Abel i la fugida de Caín, Adam i Eva van tenir un altre fill, Set. Aquest fou el nou hereu de la família i d'ell descendeix la humanitat, ja que Noè és el seu descendent directe.

Fou el pare d'Enoix el qual engendrà a l'edat de cent cinc anys. Després va viure uns altres vuit-cents set anys en què va engendrar altres fills i filles.

Pilars dels fills de Set[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pilars dels fills de Set

Flavi Josep, historiador romà del segle I, afirmava que uns descendents de Set van construir els anomenats Pilars dels fills de Set, dos pilars gegantins on s'inscrivien tots els descobriments antics sobre ciència o invents, i especialment temes referents a l'astronomia. Al segle XVIII, William Whiston va traduir Flavi Josep a l'anglès i, després de diversos estudis en història antiga, va afirmar que creia que Josep va assimilar Set a Senusret, un mític rei d'Egipte que va construir uns pilars enormes.

Set a l'Edèn[modifica | modifica el codi]

Segons el Testament d'Adam (llibre apòcrif del segle IV), poc abans de morir, Adam li va transmetre la Càbala a Set. L'ancià, espantat per la seva propera mort (que esdevindria la primera de la història tret de l'assassinat d'Abel), li va demanar al seu fill Set que tornés al Jardí de l'Edèn i agafés el fuit de l'arbre de la Vida, que donava la immortalitat.

Set va seguir les indicacions del seu pare i va arribar a l'entrada del Jardí de l'Edèn. Allà va topar-se amb l'Arcàngel Sant Miquel que feia guàrdia. Set va explicar-li el motiu del seu viatge i l'àngel el va deixar passar. Quan va arribar a l'arbre de la Vida, Set va agafar tres fruits i va tornar a casa seva, on van comunicar-li que el seu pare acabava de morir. Immediatament, Set va cavar una fossa, va col·locar els fruits de l'Edèn a dins la boca del seu pare i el va enterrar.

Al cap d'un temps, en aquell indret van créixer tres arbres que no serien tallats fins a principis del segle I per fabricar les tres creus que apareixen en la Passió de Jesús.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «4.25». A: Gènesi. 


Tanakh: genealogia des d'Adam fins a David
De la Creació al Diluvi Adam Set Enoix Quenan Mahalalel Jèred Henoc Matusalem Lèmec Noè Sem
Origen dels Patriarques Arfaxad Xèlah Éber Pèleg Reú Serug Nahor Tèrah Abraham Isaac Jacob
De les Tribus al Regne Judà Fares Hesron Aram Amminadab Nahxon Salmon Booz Obed Jessè David


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Set (Gènesi) Modifica l'enllaç a Wikidata