Judà (fill de Jacob)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Segons el Gènesi, Judà (en hebreu יְהוּדָה בן-יַעֲקֹב Yəhûdāh ben Yahăqōb) era el quart fill del patriarca Jacob i la seva primera esposa Lia. Fou el patriarca i cap de la Tribu de Judà, la més important, ja que el seu pare Jacob s'enemistà amb Rubèn i cedí els drets de lideratge del poble a Judà.

Judà va viure els primers anys de la seva infantesa a Aram-Naharaim (Mesopotàmia) a casa del seu oncle Laban, on vivia tota la seva família. Temps després emigraren a Canaan i s'instal·laren prop de la ciutat de Siquem, on el príncep hivita Siquem va raptar i violar la seva germana Dina. A continuació, el pare de Siquem anà a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep així com donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.

Els israelians els digueren que no podien donar les seves dones a persones incircumcidades. Així, tota la població es circumcidà. Dos dies més tard, però, Leví i Simeó, entraren a la ciutat i mataren tots els homes i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Tot seguit, tota la família de Jacob abandonà aquell lloc per evitar el conflicte.

La família va retornar per fi a Hebron, on Judà va poder conèixer el seu avi Isaac.

Un dia mentre pasturava amb els seus germans, per evitar un homicidi, Judà proposà vendre el seu germà Josep a un mercader d'esclaus. Aleshores esquinçaren la túnica de Josep, l'embrutaren de sang i la portaren al seu pare Jacob explicant-li que Josep havia estat mort per una fera.

Al cap de poc, Judà se n'anà de casa del seu pare i s'instal·la amb un amic seu anomenat Hirà, a Adul·lam. Allà es casà amb Batxuà (Llibre dels Jubileus) o Il·lit (Llibre de Jasher) i tingué tres fills:

El fill gran, Er, es casà amb una canaanea anomenada Tamar. Poc després, la dona enviudà i es casà amb Onan, germà del seu espòs, però també morí prematurament. Llavors s'havia de casar amb el germà petit Xelà, però aquest encara no tenia l'edat suficient, i se n'anà a viure a casa del seu pare.

Van passar els anys i Judà es quedà vidu. Un dia, va anar de viatge i va mantenir relacions amb la seva nora, que es va disfressar de prostituta per jaure amb ell. De resultes van tenir bessonada:

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores Judà s'endugué la seva família a Egipte: els seus fills (Xelà, Peres i Zèrah) i els seus néts (Hesron i Hamul) i les seves respectives dones i esclaus. Va morir amb 119 o 129 anys, segons les versions.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


Tanakh: genealogia des d'Adam fins a David
De la Creació al Diluvi Adam Set Enoix Quenan Mahalalel Jèred Henoc Matusalem Lèmec Noè Sem
Origen dels Patriarques Arfaxad Xèlah Éber Pèleg Reú Serug Nahor Tèrah Abraham Isaac Jacob
De les Tribus al Regne Judà Fares Hesron Aram Amminadab Nahxon Salmon Booz Obed Jessè David


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Judà (fill de Jacob) Modifica l'enllaç a Wikidata