Judà (fill de Jacob)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Segons el Gènesi, Judà (en hebreu יְהוּדָה בן-יַעֲקֹב Yəhûdāh ben Yahăqōb) era el quart fill del patriarca Jacob i la seva primera esposa Lia. Fou el patriarca i cap de la Tribu de Judà, la més important, ja que el seu pare Jacob s'enemistà amb Rubèn i cedí els drets de lideratge del poble a Judà.

Judà va viure els primers anys de la seva infantesa a Aram-Naharaim (Mesopotàmia) a casa del seu oncle Laban, on vivia tota la seva família. Temps després emigraren a Canaan i s'instal·laren prop de la ciutat de Siquem, on el príncep hivita Siquem va raptar i violar la seva germana Dina. A continuació, el pare de Siquem anà a trobar Jacob i li demanà la mà de la filla per al jove príncep així com donar les seves filles als fills de Jacob, a fi d'unir-se en un sol poble.

Els israelians els digueren que no podien donar les seves dones a persones incircumcidades. Així, tota la població es circumcidà. Dos dies més tard, però, Leví i Simeó, entraren a la ciutat i mataren tots els homes i s'apropiaren dels seus ramats i les seves dones i fills. Tot seguit, tota la família de Jacob abandonà aquell lloc per evitar el conflicte.

La família va retornar per fi a Hebron, on Judà va poder conèixer el seu avi Isaac.

Un dia mentre pasturava amb els seus germans, per evitar un homicidi, Judà proposà vendre el seu germà Josep a un mercader d'esclaus. Aleshores esquinçaren la túnica de Josep, l'embrutaren de sang i la portaren al seu pare Jacob explicant-li que Josep havia estat mort per una fera.

Al cap de poc, Judà se n'anà de casa del seu pare i s'instal·la amb un amic seu anomenat Hirà, a Adul·lam. Allà es casà amb Batxuà (Llibre dels Jubileus) o Il·lit (Llibre de Jasher) i tingué tres fills:

El fill gran, Er, es casà amb una canaanea anomenada Tamar. Poc després, la dona enviudà i es casà amb Onan, germà del seu espòs, però també morí prematurament. Llavors s'havia de casar amb el germà petit Xelà, però aquest encara no tenia l'edat suficient, i se n'anà a viure a casa del seu pare.

Van passar els anys i Judà es quedà vidu. Un dia, va anar de viatge i va mantenir relacions amb la seva nora, que es va disfressar de prostituta per jaure amb ell. De resultes van tenir bessonada:

Quan arribaren temps de sequera, baixà amb els seus germans a Egipte per comprar aliments. Allà es toparen amb el regent del país, qui els confessà que era el seu germà Josep i els perdonà a tots. Aleshores Judà s'endugué la seva família a Egipte: els seus fills (Xelà, Peres i Zèrah) i els seus néts (Hesron i Hamul) i les seves respectives dones i esclaus. Va morir amb 119 o 129 anys, segons les versions.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Judà (fill de Jacob) Modifica l'enllaç a Wikidata