Esaú

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
"Naixement d'Esaú i Jacob", obra de Benjamin West.

En el Gènesi, Esaú o Edom (en hebreu: עֵשָׂו בן-יִצְחָק Ēśāw ben Yishāq) era el fill d'Isaac i Rebeca. El primer que va néixer amb la bessonada i germà de Jacob.

Era més aficionat a la caça que no pas el seu germà, de manera que era més estimat pel seu pare, encara que la seva mare estimava més Jacob. Quan els bessons comptaven quinze anys, succeí que Esaú arribà de caçar famolenc i va vendre la primogenitura a Jacob per un plat de llenties. Segons el judaisme, aquell dia, Esaú estava cansat perquè havia comès tres pecats capitals (assassinat, adulteri i idolatria); a més, el mateix dia va morir Abraham.

Molts anys més tard, el dia en què el seu pare volia beneir el seu germà, el va suplantar disfressant-se amb pells de cabra que li cobrien els braços per simular la pilositat d'Esaú (el seu pare, Isaac, ja no tenia la vista gaire bé).

Quan li va demanar que el beneís, el seu pare li va dir que ja no podia fer-se enrere, però li va dir que, un cop ell ja fos mort, no matés el seu germà. De totes maneres, Jacob va marxar de casa seva i va anar a viure a Mesopotàmia, a casa del seu oncle Laban, germà de la seva mare, Rebeca.

Quan Esaú arribà als quaranta anys, prengué per muller la hivita Oholibamà, filla de Beerí, amb qui infantà:

També s'uní a la hitita Adà, filla d'Elon, amb qui tingué un fill:

Això va decebre molt Isaac i Rebeca, que veien com la seva sang i les seves tradicions es barrejaven amb altres d'estranyes. La relació de les dues joves amb la seva sogra Rebeca fou difícil. Per això mateix va agafar com a tercera muller Mahalat, filla del seu oncle Ismael, qui li donà un fill:

Poc abans de morir el seu pare, Jacob va tornar a casa amb les seves esposes. Tan bon punt va arribar, Esaú i Jacob van perdonar-se mútuament. Després de l'enterrament del seu pare, Esaú s'instal·là a Edom, on els seus fills serien els caps de les tribus edomites.

Segons el Llibre de Jasher, fou assassinat per Sem, fill de Noè, ancestre seu. En canvi, en el Llibre dels Jubileus es narra que va morir durant una batalla entre Jacob i els seus fills contra Esaú i els seus.