Prepuci

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula taxonòmicaPrepuci
Foreskin of a human penis.jpg
Prepuci parcialment retret sobre el gland del penis, amb una banda acanalada visible al final del prepuci
Detalls
Llatí prepucium, præputium
Precursor Tubercle genital
Artèria dorsal del penis
Vena dorsal superficial del penis
Innervació Nervi dorsal del penis
Identificadors
Gray p.1250
MeSH Foreskin
TA A09.4.01.011
FMA 19639
Terminologia anatòmica
Modifica dades a Wikidata

El prepuci és un replec cilíndric de pell que cobreix i protegeix el gland del penis i, parcialment o totalment, el meat urinari. Format en el seu interior per múscul llis, vasos sanguinis i nervis, per una capa de pell (en la part externa i en continuïtat amb la pell del penis) i una membrana mucosa (en la part interna i que contacta amb el gland). En les dones, hi ha també el prepuci del clítoris, que cobreix la part cranial (superior) del clítoris.

A la part externa el prepuci presenta epiteli queratinitzat (prepuci extern) i a l'interior, en contacte amb el gland, és una mucosa d'epiteli menys queratinitzat (prepuci intern).

El prepuci i el gland s'uneixen mitjançant un plec mitjà anterior anomenat fre del prepuci, i a tota la seva circumferència posterior pel surc balanoprepucial.

La circumferència anterior del prepuci correspon a la vora lliure del prepuci i s'anomena orifici o anell prepucial.

Entre el gland i el prepuci existeix un espai conegut com a cavitat del prepuci. En alguns casos, per manca d'higiene, en aquest espai pot acumular-se una substància anomenada esmegma.

La llargària del prepuci varia molt segons la persona. A vegades es perllonga fins al vèrtex del gland i l'ultrapassa, aleshores es forma per davant del penis una espècie de vestíbul. Això ocorre en la majoria dels nens fins a l'etapa de la pubertat. En l'adult pot romandre aquesta disposició, o retreure's parcialment o totalment.

Quan parlem d'anatomia humana masculina, el prepuci és un plec de doble capa de teixit múscul llis, vasos sanguinis, neurones, pell i membrana mucosa que cobreix i protegeix el gland i el meat urinari quan el penis es troba flàccid. La zona mucocutània és altament innervada i es troba prop de la punta del prepuci. Aquest és mòbil, prou elàstic i actua com una funda autolubricada.

El prepuci dels adults que cobreix el gland en estat de flacciditat sol ser retràctil. El prepuci es troba connectat al gland durant el naixement i generalment no és retràctil en la infantesa. L'edat en la qual un nen pot retraure el seu prepuci varia, però una investigació va trobar que el 95% dels homes eren capaços de retraure completament el prepuci en l'edat adulta. La incapacitat per fer-ho a la infància no ha de ser un problema, exceptuant si trobem altres símptomes.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) debat les funcions precises del prepuci, entre les quals poden incloure "mantenir el gland humit, la protecció del penis a l'úter femení o augmentar el plaer en les relacions sexuals pel fet de la presència de receptors nerviosos".

El prepuci pot arribar a esdevenir objecte d'una sèrie de condicions patològiques. La majoria de les condicions són estranyes, i de senzill tractament. En alguns casos, sobretot en malalties cròniques i una vegada esgotades les alternatives conservadores, el tractament és més complex i pot conduir algun tipus de cirurgia.

En alguns casos s'extirpa el prepuci en una operació anomenada circumcisió, ja sigui per motius culturals (en països com Estats Units és força freqüent), religiosos (com per exemple el cas del judaisme) o mèdics (per exemple en pacients de fimosi).

Funcions del prepuci[modifica]

Vídeo que mostra la retracció manual d'un prepuci humà

El prepuci té nombroses funcions:

  • Funció protectora: El prepuci cobreix i protegeix el gland del penis, manté la temperatura i ph idonis, a més de conservar la superfície del gland humida, suau i sensible.
  • Funció immunològica: El prepuci té glàndules productores de proteïnes antibacterianes i antivirals. A la part externa del prepuci abunden un tipus de cèl·lules de defensa anomenades cèl·lules de Langerhans. A la part interna del prepuci hi ha cèl·lules secretores d'inmunoglobulines.
  • Funció de sensibilitat erògena: El prepuci és un òrgan molt sensible i en els humans és la part que compta amb la major varietat i quantitat de receptors nerviosos especialitzats. Aquestes terminacions nervioses poden detectar subtils moviments, canvis de temperatura o textures.
  • Funció d'acomodació durant l'erecció: Amb l'erecció el penis augmenta considerablement de mida, en longitud i en gruix. Les dues superfícies del prepuci, la interna i l'externa, proporcionen la pell necessària per a l'acomodació de l'òrgan masculí erecte.
  • Funció d'estimulació: La pell del prepuci ha de relliscar cap enrere arribant en alguns casos fins a la base del penis i cap endavant, més enllà de la punta del gland (vegeu vídeo).
  • Funció sexual durant el coit: El prepuci facilita un moviment suau entre les mucoses de l'home i de la dona. El prepuci permet que el penis pugui relliscar dins l'interior de la vagina d'una manera no abrasiva, ja que compta amb un embolcall de pell autolubricat i mòbil.
  • Altres funcions: El prepuci podria tenir altres funcions encara no reconegudes o esteses. Estudis recents han revelat que el prepuci posseeix glàndules especialitzades en la producció de feromones.

Vegeu també[modifica]A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prepuci Modifica l'enllaç a Wikidata