Líquid preejaculatori

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Líquid preejaculatori sobre el gland humà

El líquid preejaculatori (o líquid preseminal, o líquid de Cowper) és un líquid viscós i incolor secretat per les glàndules de Cowper i emès per la uretra de l'home, involuntàriament, en produir-se l'excitació sexual (sigui per masturbació, preliminars o inici de coit), abans d'atènyer l'orgasme i d'expulsar l'esperma en el curs de l'ejaculació. La seva composició és similar a la de l'esperma, però amb divergències químicament significatives.

El líquid preejaculatori té diverses funcions: protegeix els espermatozoides envers les restes d'orina del canal uretral i envers l'acidesa vaginal; facilita el coit, així com el moviment del prepuci sobre el gland; i té un paper positiu en la coagulació de l'esperma.

La quantitat de líquid preejaculatori secretada varia molt segons els individus; n'hi ha que no en produeixen gens, mentre que alguns arriben a expulsar-ne 5 ml.

Segons els estudis existents, no és segur que el líquid preejaculatori contingui espermatozoides; emperò, sí que consta que en homes seropositius pot contenir VIH, i, doncs, és susceptible de transmetre la Sida.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Líquid preejaculatori Modifica l'enllaç a Wikidata