Vagina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaVagina
Vaginal opening description-ca.svg
Detalls
Llatí vagina
Precursor Sinus urogenital
Part de aparell reproductor femení
Artèria iliolumbar
Artèria vaginal
Artèria rectal mitja
plexe venós vaginal
Nòduls limfàtics ilíacs interns
Nòduls limfàtics inguinals superficials
Identificadors
MeSH [1]
TA A09.1.04.001
FMA 19949 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1264
EB Online science/vagina
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata

La vagina és un òrgan de l'aparell reproductor femení en els mamífers.[1] Té forma de conducte que s'estén entre la vulva i l'úter. Aquest s'utilitza per expulsar la menstruació, realitzar el coit i eventualment per a donar a llum. En el cas de les dones, aquest conducte s'utilitza també en altres pràctiques sexuals que poden no estar orientades a la reproducció.

La vagina és un òrgan molt musculós, ric en fibres de col·làgena, i relativament innervat en comparació amb la vulva. La seva superfície està colonitzada per múltiples espècies bacterianes i fongs, que conviuen en l'ecosistema de la flora vaginal i on predominen les espècies del gènere Lactobacillus, que li confereixen un pH baix. Aquesta aciditat impedeix l'entrada a l'organisme d'agents patògens. La vagina, com les altres mucoses, necessita una certa humectació, per la qual cosa produeix contínuament fluix vaginal.

Aquesta flora vaginal pot veure's minvada o modificada a causa de dutxes vaginals, abús de compreses i tampons, malalties de transmissió sexual, infeccions, etc. cosa que pot donar quadres més o menys greus de candidosi, tricomonosi, vaginosi bacteriana, Streptococcus faecalis, etc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «vagina». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.