Preservatiu femení

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Preservatiu femení de poliuretà.

El preservatiu femení, condó femení o condó vaginal és un mètode anticonceptiu de barrera d'un sol ús i per a dones, alternatiu al preservatiu masculí, que cobreix la vagina i part de la vulva. Consisteix en una prima funda de poliuretà que s'ajusta a les parets de la vagina i es pot dur fins a vuit hores. Es pot col·locar unes hores abans de la relació sexual i no cal treure'l immediatament després del coit. Es ven a les farmàcies.

Evita l'embaràs i el contagi de les infeccions de transmissió sexual i de la sida.

El preservatiu femení va aparèixer el 1992 a Anglaterra i els Estats Units, i immediatament es va difondre el seu ús per la resta d'Europa del món.[1]

Descripció[modifica]

El preservatiu femení consisteix en una bossa que es col·loca dins de la vagina. Mesura de 160 a 180 mil·límetres de llarg i de 76 a 82 mil·límetres d'ample, depenent del punt on es prenga la mesura, ja que les seues parets no són paral·leles. El gruix varia entre 0,041 mm i 0,061 mm. L'obertura del preservatiu té un radi de 65 mm, el seu altre extrem està tancat.

En un dels seus costats té un anell integrat a la seua estructura, que manté la bossa que forma el preservatiu oberta. A l'interior es troba un anell fabricat també en poliuretà, no integrat estructuralment a la bossa que conforma al preservatiu, i que serveix tant com ajuda per a inserir-ho en la vagina, com per a mantindre'l al seu lloc, ja siga durant el coit o si es camina amb el preservatiu posat. A diferència del preservatiu masculí no queda ajustat a tensió, d'altra banda, s'adhereix còmodament i la seva presència és gairebé inapreciable. És més resistent que el preservatiu masculí.

Ús[modifica]

Cal col·locar-lo abans de qualsevol contacte amb altres genitals, però no cal que sigui immediatament abans. Per exemple, es pot posar abans de sortir de casa per a un sopar o altra activitat abans de passar a les relacions sexuals. El preservatiu femení té un anell interior que ajuda a la dona a inserir-lo dins de la vagina, i un altre exterior que s'ha de deixar fora, per a evitar que el preservatiu sencer llisqui a l'interior de la vagina. És d'un sol ús.

Per extreure'l, cosa que també es pot fer hores després del coit, primer cal enroscar l'anell exterior de manera que el semen quedi tancat a dins del preservatiu, i llavors estirar cap enfora.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Preservatiu femení Modifica l'enllaç a Wikidata