Canell

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Canell
Human wrist.png
El canell de la mà esquerra
Llatí articulatio radiocarpalis
Gray subject #86 327
MeSH Wrist+joint
Dorlands/Elsevier a_64/12161475

En anatomia humana, el canell, puny, monyica o articulació del canell (articulatio radiocarpea), és la connexió flexible i estreta que uneix els segments tercer i quart del membre superior, és a dir, el avantbraç i la . Bàsicament, el canell és una doble filera de petits ossos curts anomenats carpians que s'entreteixeixen per formar una connexió mòbil.

Considerat en conjunt, és una articulació condília que permet tres plans de moviment, ja que permet realitzar moviments de flexió, extensió, adducció, abducció i circumducció, però no rotació.

En realitat està compost per no una sinó tres articulacions.

Articulació de la cambra proximal del canell o radiocarpiana[modifica | modifica el codi]

Reconstrucció tridimensional per CT, dels ossos del carp.

Les superfícies òssies són, per dalt, el radi, i per baix, el escafoides, el semilunar i el piramidal. L'articulació està reforçada per la càpsula articular i lligaments laterals, anterior i posterior. És una condílea morfològica i funcional.

Articulació externa de la cambra distal del canell[modifica | modifica el codi]

Les superfícies òssies són, per dalt, l'escafoide, i per baix, el trapezi i el trapezoide. L'articulació està reforçada per la càpsula articular i lligaments laterals, anterior i posterior. És una doble artrodia morfològica i una condílea funcional.

Articulació interna de la cambra distal del canell[modifica | modifica el codi]

Les superfícies òssies són, per dalt, l'escafoide, el semilunar, piramidal i pisiforme (ESPP), per sota en la segona filera: Trapezi, trapezoide, l'os Gran i el ganxut (TTGG]. L'articulació està reforçada per la càpsula articular i lligaments laterals, anterior i posterior. És una condílea morfològica i funcional.

Estructura de l'articulació[modifica | modifica el codi]

Ossos del canell, placa de Anatomy of the Human Body , 1918.

Les parts que formen el canell són l'extrem inferior del radi i la superfície inferior del disc articular per sobre; i els ossos escafoide, semilunar i piramidal per sota.

La superfície articular del radi i la superfície inferior del disc articular formen una superfície còncava transversalment el·líptica, la cavitat receptora.

Les superfícies articulars superiors de l'escafoide, semilunar i piramidal formen una superfície convexa llisa, el còndil, que és acollit per la superfície còncava.

Els ossos del canell són:

Lligaments[modifica | modifica el codi]

Lligaments del canell

L'articulació està envoltada per una càpsula, reforçada pels següents lligaments:

La membrana sinovial limita amb la superfície interna d'aquests lligaments i s'estén des del marge de l'extrem inferior del radi i el disc articular fins als marges de les superfícies articulars dels ossos carpians. És laxa i presenta molts plecs, especialment al revers.

Moviments[modifica | modifica el codi]

Aquesta articulació permet efectuar els moviments de flexió, extensió, abducció, adducció i circumducció. Se'ls estudia juntament amb els del carp, amb els quals es combinen.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canell Modifica l'enllaç a Wikidata