Os

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Ossos)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Os (desambiguació)».
Infotaula anatomiaOs
Bone, England, 1870-1909 Wellcome L0057379.jpg
Detalls
Llatí systema skeletale i ossa
Part de esquelet
Identificadors
MeSH D001842
TA A02.0.00.000
TH H3.01.00.0.00001
FMA 30317 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
EB Online science/bone-anatomy
Modifica les dades a Wikidata
Ossos humans

L'os és un teixit conjuntiu, de notable elasticitat, lleuger i de gran duresa. Compost per cèl·lules especialitzades i fibres que formen una matriu. En els vertebrats efectua una triple funció: la de sosteniment del cos, la de protecció d'alguns òrgans (cervell, cor, pulmons) i la de possibilitar el moviment (a tall de palanques mogudes pels músculs).

Funció, estructura i composició[modifica]

Segons la seva funció, els ossos presenten formes diverses.

Es divideixen en llargs (com els del fèmur), amples (com l'omòplat), i curts (com els del puny). Els llargs consten de cos o diàfisi (part dura i compacta, amb una cavitat interior ocupada per la medul·la o moll, de color groc) i de dos extrems o epífisis. L'estructura dels ossos amples i curts és semblant a la de la diàfisi dels llargs (les vèrtebres i els ossos de la cara presenten formes molt irregulars).

Les prominències arrodonides que als extrems d'un os encaixen dins la conca d'un altre són anomenades còndils (o caps, si són grosses i esfèriques) i, les seves eminències, apòfisis.

La membrana de teixit conjuntiu que embolcalla l'os rep el nom de periosti i és fonamental per a la formació del teixit ossi. Aquest consta de tres tipus de cèl·lules (els osteoblasts, els osteòcits i els osteoclasts) i de la substància fonamental, integrada per la fracció col·làgena i la fracció no col·làgena (constituïda principalment per mucopolisacàrids), i que, pel fet d'estar calcificada, confereix la duresa característica al teixit ossi.

El teixit ossi pot ésser esponjós o compacte. L'esponjós, localitzat principalment a les epífisis, és constituït per una xarxa tridimensional de trabècules òssies, que delimiten uns espais intercomunicats, ocupats per medul·la òssia. El compacte, propi de les diàfisis, és integrat per un sistema de lamel·les òssies disposades concèntricament al voltant dels canals d'Havers, que es comuniquen entre si en sentit transversal mitjançant els canals de Volkmann, per on passen els capil·lars que aporten les substàncies nutritives a les cèl·lules òssies.

Està format pels següents materials:

  • Matèria orgànica(osteïna)
  • Matèria inorgànica(sals de calci) - CaCO³

Tipus d'ossos[modifica]

Restes d'òssos
  • Os llarg. Hi ha una diàfisi en el centre més allargada i en els extrems, les epífisis. En la diàfisis l'os té dintre una cavitat i al voltant hi ha os compacte. En les epífisis hi ha una poca quantitat de teixit ossi compacte però està farciment de teixit ossi esponjós
  • Os curt. Envoltat de teixit ossi compacte i en el centre és esponjós.
  • Os pla

Ossos de l'ésser humà i d'altres organismes[modifica]

Pàgines que s'hi relacionen[modifica]

Vegeu també[modifica]