Diàfisi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaDiàfisi
Os llarg en el qual es representen les epífisis en els seus extrems, la diàfisi al centre i la metàfisi a la zona de transició entre les dues.
Detalls
LlatíPlantilla:TA
Part deossos llargs Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD018483 Modifica el valor a Wikidata
TAA02.0.00.017 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 24013 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.79
EB Onlinescience/diaphysis Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

La diàfisi és el cos o part mitjana dels ossos llargs, porció compresa entre els dos extrems o epífisis.[1]

Descripció[modifica]

La diàfisi té forma cilíndrica i allargada i està localitzada entre els dos extrems de l'os o epífisis. Les epífisis es corresponen amb els extrems dels ossos llargs i és on se situen les articulacions. La zona d'unió entre diàfisi i epífisi es diu metàfisi.

Els principals ossos que posseeixen diàfisi són els ossos llargs de les extremitats. En l'ésser humà té diàfisi el fèmur, la tèbia, i fíbula (peroné), els metatarsians i les falanges en les extremitats inferiors, i el húmer, la ulna (cúbit), el radi, els metacarpians i les falanges en les extremitats superiors. Altres ossos llargs que posseeixen diàfisi però no estan en les extremitats són la clavícula i les costella s.[2]

La diàfisi es troba recoberta en la seva porció externa per un teixit que es diu periosti ia la part interior posseeix una cavitat anomenada canal medul·lar, el qual conté medul·la òssia groga (el qual reemplaça a la medul·la òssia vermella que es nota en els primers estats de desenvolupament de l'os) que té gran quantitat de greix. L'os que la forma està constituït per teixit ossi compacte. [2]

Per contra l'epífisis té en el seu interior l'anomenada medul·la òssia vermella i l'os que la forma no és teixit ossi compacte íntegrament, sinó teixit ossi esponjós recobert d'os cortical compacte .

Termes relacionats[modifica]

  • Diafisari: Relatiu a la diàfisi. Una fractura diafisial correspon a una fractura de la diàfisi d'un os.[1]
  • Diafisitis: És la inflamació generalment infecciosa de la diàfisi.
  • Diafisectomía: És l'extirpació quirúrgica d'una porció de la diàfisi. Aquesta tècnica s'utilitza per tractar diverses malalties, com certs tumors malignes que afecten l'os.
  • Displàsia diafisial progressiva: És una rara malaltia que afecta la diàfisi dels ossos.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Dorland Diccionario enciclopédico ilustrado de Medicina (en español). 30. Elsevier, España, 2005. ISBN 8481747904. 
  2. 2,0 2,1 Tortora - Derrickson. Principis d'Anatomia i Fisiologia, 11a edició (2006). ISBN 968-7988-77-0. Consultat el 13/4/2010.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]