Crani

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaCrani
Gray190.png
Vista frontal d'una calavera humana
Gray188.png
Vista lateral d'una calavera humana
Detalls
Llatí gr. kraníon
Identificadors
MeSH D012886
TA A02.1.00.001
Recursos externs
Gray p.128
EB Online science/skull
Termes anatòmics dels ossos
Modifica les dades a Wikidata

El crani és una estructura òssia que es pot trobar en molts animals que se serveixen d'un bastiment per protegir l'encèfal. Es poden distingir dues parts diferenciades: el neurocrani, que és el crani pròpiament dit, i recobreix l'encèfal de l'exterior; i l'esplencnocrani, d'on sorgeixen les mandíbules. El crani, juntament amb els ossos de la cara, forma la calavera o cap ossi. Una calavera sense l'esplencnocrani és simplement un crani; aquesta és la font d'un error molt freqüent en l'ús de la terminologia.

Modificacions al llarg del temps[modifica]

Amb el pas dels milers d’anys, el crani ha anat patint diverses modificacions. A causa de la mida del cervell, que ha anat augmentant d'espècie en espècie, ha provocat que tots els humans tinguem un vestigi al nostre cos: el queixal del seny. Fa milions d’anys, el nostre crani era similar al d’espècies anteriors a nosaltres, però, la capacitat del cervell no. Ha anat augmentant el seu volum, a conseqüència d’anar evolucionant, i això ha proporcionat alteracions. Tot i això, és un detall mínim que no és perjudicial per a la salut. Senzillament, la idea és que en modificar-se aquesta estructura òssia hi ha hagut també una variació a l’estructura bucal, deixant lloc a una nova dent, encara que actualment la considerem innecessària.[1]

El crani humà[modifica]

Conté els següents ossos:

Al temporal podem trobar 6 ossicles de l'orella.

Parts de la calavera humana, vista frontal Parts de la calavera humana, vista frontal
Parts de la calavera humana, vista frontal
Parts de la calavera humana, vista lateral


Referències[modifica]

  1. CORBELLA, J., CARBONELL, E., MOYÀ, S., SALA, R., Sapiens, Espanya, Edicions 62 s. a., labutxaca, 2010.
  2. Kozerska, M; Skrzat, J; et al «Imaging of the Wormian bones using microcomputed tomography» (en anglès). Folia Med Cracov, 2013; 53 (4), pp. 21-28. PMID: 25556508 [Consulta: 15 març 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]