Frenologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un diagrama frenològic del s. XIX. La inscripció al coll diu "Coneix-te a tu mateix".

La frenologia (del grec: φρήν, frēn, "ment"; i λόγος, logos, "coneixement") considera que el caràcter, els trets distintius de la personalitat i fins i tot les tendències criminals d'una persona poden ser estudiades en funció de la forma del cap, estudiant quines regions estan més desenvolupades.

La teoria va ser desenvolupada pel fisiòleg alemany Franz Joseph Gall el 1796, i va tenir una gran acceptació durant el segle xix. El 1843, François Magendie es referia a la frenologia com a "una pseudo-ciència de l'actualitat".[1] No obstant això, la frenologia va influir molt en la psiquiatria i en la neurociència moderna.[2] El seu principal difusor a Catalunya durant el segle xix fou el lingüista malgratenc Marià Cubí i Soler.

Els seus principis establien que el cervell és l'òrgan de la ment, i que la ment posseeix un conjunt de facultats mentals; cadascuna representada particularment per una part diferent o "òrgan" del cervell. Aquestes àrees eren considerades proporcionals a les propensions individuals de la persona i de les seves facultats mentals. Les diferències entre les diferents àrees estaria reflectida en la forma exterior del crani.

La frenologia, que s'ocupa de la personalitat i el caràcter, difereix de la Craniometria (l'estudi del pes, mida i forma del crani), així com de la fisiognomia (estudi dels trets facials). No obstant això, totes aquestes disciplines asseguren predir conductes o capacitat intel·lectual. En un temps van ser practicades intensament en el camp de l'antropologia/etnografia i de vegades utilitzades per justificar "científicament" el racisme. Encara que alguns principis de la frenologia estan avui ben establerts, la premissa bàsica que la personalitat està determinada per la forma del crani és considerada falsa per gairebé tot el món.

Disciplines relacionades[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frenologia Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Magendie, F (1843) An Elementary Treatise on Human Physiology. 5a edició. Tr. John Revere. New York: Harper, p 150.
  2. Simpson, D. (2005) Phrenology and the neurosciences: contributions of F. J. Gall and J. G. Spurzheim ANZ Journal of Surgery. Oxford. Vol.75.6; p.475.