Epidermis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Epidermis (botànica)».
Esquema representant les capes de la pell: epidermis, derma i teixit subcutani, mostrant un fol·licle pilós, una glàndula sudorípara i una glàndula sebàcia

L'epidermis és la capa de teixit més externa de la pell. Constitueix l'abrigall protector sobre la superfície del cos i està feta d'epiteli esquamós estratificat amb una làmina basal. No conté vasos sanguinis, i és nodrida per difusió des de la dermis. Els principals tipus de cèl·lula que constitueixen l'epidermis són els queratinòcits, melanòcits, cèl·lules de Langerhans i cèl·lules de Merkel.

Estrats[modifica | modifica el codi]

Preparació d'un tall histològic on s'aprecien els diversos estrats d'una epidermis sana

L'epidermis consta de diversos estrats de cèl·lules amb característiques diferenciades. La grandària de cada estrat varia depenent de la part del cos on es trobe l'epidermis. Els estrats són:

Estrat germinatiu
és l'estrat inferior, són elements cúbics units a la làmina basal. Sols ací hi ha divisió cel·lular.
Estrat espinós
són tres o quatre capes de cèl·lules unides entre elles per desmosomes. Com que les primeres preparacions on es varen observar eren hiperosmòtiques, l'aigua de les cèl·lules eixia donant-los un aspecte espinós. Aquestes cèl·lules contenen una important quantitat d'orgànuls de síntesi (reticle endoplasmàtic, aparell de Golgi) que es preparen per a fer queratina, i també hi ha vesícules de precursors de queratina, la queratohialina, que és intensament basòfila. Com més amunt, més n'hi ha. Representen el començament de la diferenciació cel·lular.
Estrat granular o granulós
són una o dues capes de cèl·lules molt aplanades. Tenen el citoplasma replet de queratohialina. Encara mantenen orgànuls i nucli, estan molt diferenciades.
Estrat corni o cornificat
Ocupa des d'una capa de cèl·lules fins a centenars. A causa d'una activitat autofagocítica, es lleven els orgànuls i sols queda una trama de filaments de queratina (escleroproteïna). Ja no són elements vius, van escatant-se amb el fregament amb el medi i seran substituïts per cèl·lules de l'estrat germinal.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]