Saturnisme

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaSaturnisme
Pb-TableImage.png
Tipus intoxicació per metalls, malaltia professional i risc químic
Especialitat medicina d'urgències
Símptomes fatiga muscular, hipertensió arterial, irritació ocular, nefropatia, encefalopatia, paràlisi, tremolor, línia de Burton, anèmia, còlic, dolor abdominal, restrenyiment, malnutrició, pèrdua de pes, anorèxia, pal·lidesa facial i insomni
Medicació penicil·lamina, Àcid dimercaptosuccínic i dimercaprol
Afecta sistema visual humà, geniva, sang, ronyó, sistema nerviós central, aparell digestiu i ésser humà
Causat per plom
Classificació
CIM-10 T56.0
CIM-9 984.9
Recursos externs
DiseasesDB 7307
MedlinePlus 002473
eMedicine 815399
Patient UK Lead-Poisoning
MeSH D007855
Modifica dades a Wikidata

El saturnisme o plumbosi és l'enverinament que produeix el plom (Pb) quan ingressa al cos humà. És anomenat així a causa que, en l'antiguitat, els alquimistes anomenaven Saturn a l'esmentat element químic. Es denomina saturnisme hídric al que es produeix a través de l'aigua ingerida, ja que el plom, mineral inoxidable molt mal·leable, no confereix gust a l'aigua ni als aliments. Precipita amb HCl. El nom que rep aquesta malaltia ve del déu grec Saturn i s'anomena així perquè a aquest déu se'l representa com un dement i aquesta malaltia produeix al·lucinacions i fa que el malalt sigui molt agressiu. Previ a això es presenten els còlics saturnins, ja en l'etapa d'intoxicació. Prèvia a la intoxicació existeix una etapa de contaminació.

Quan el plom ingressa a l'organisme, els enzims que metabolitzen els aminoàcids sulfurats el transformen en sulfur de plom. Per detectar la presència de plom a la sang, l'anàlisi més utilitzada és l'anomenada espectrofotometria d'absorció atòmica en càmera de grafit.

El saturnisme genera anèmia, a causa que el plom a la sang bloqueja la síntesi d'hemoglobina i altera el transport d'oxigen a la sang i cap als altres òrgans del cos.

El plom és un metall pesant neurotòxic que, quan és present a la sang, circula per tot l'organisme ocasionant danys neurològics irreversibles en arribar al cervell.

Fonts intoxicants[modifica]

  • Pintures de parets, cases, portes i finestres a base de plom.
  • Emanacions tòxiques de fàbriques i tallers. La inadequada manipulació del plom com a insumme per a la fabricació d'objectes de plàstic, ceràmiques, municions, bateries, etc., així com l'acumulació del mineral sense la cura deguda.
  • Plom a la pintura utilitzada en algunes joguines.
  • Emanacions vehiculars que desprenen els vehicles els combustibles dels quals contenen plom.
  • Canonades o soldadures de plom per les quals flueix aigua potable.
  • Llaunes de conserves segellades amb plom.

Mesures preventives[modifica]

Tenir en compte la reglamentació per a l'ús de materials i equips de manufacturats en plom implicats en els processos de producció i elaboració d'aliments.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saturnisme Modifica l'enllaç a Wikidata