Saturnisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaSaturnisme
Pb-TableImage.png
Tipus intoxicacion als metals, malaltia professional i risc químic
Especialitat medicina d'emergències
Símptomes fatiga muscular, hipertensió arterial, eye irritation, nefropatia, encefalopatia, paràlisi, tremolor, Burton line, anèmia, colic, dolor abdominal, restrenyiment, malnutrició, pèrdua de pes, anorèxia, facial pallor i insomni
Medicació penicil·lamina, dimercaptosuccinic acid i dimercaprol
Afecta sistema visual humà, geniva, sang, ronyó, sistema nerviós central, aparell digestiu i humà
Causat per plom
Classificació
CIM-10 T56.0
CIM-9 984.9
Recursos externs
DiseasesDB 7307
MedlinePlus 002473
eMedicine 815399
Patient UK Lead-Poisoning
MeSH D007855
NDL 00568008
Modifica dades a Wikidata

El saturnisme o plumbosi és l'enverinament que produeix el plom (Pb) quan ingressa al cos humà. És anomenat així a causa que, en l'antiguitat, els alquimistes anomenaven Saturn a l'esmentat element químic. Es denomina saturnisme hídric al que es produeix a través de l'aigua ingerida, ja que el plom, mineral inoxidable molt mal·leable, no confereix gust a l'aigua ni als aliments. Precipita amb HCl. El nom que rep aquesta malaltia ve del déu grec Saturn i s'anomena així perquè a aquest déu se'l representa com un dement i aquesta malaltia produeix al·lucinacions i fa que el malalt sigui molt agressiu. Previ a això es presenten els còlics saturnins, ja en l'etapa d'intoxicació. Prèvia a la intoxicació existeix una etapa de contaminació.

Quan el plom ingressa a l'organisme, els enzims que metabolitzen els aminoàcids sulfurats el transformen en sulfur de plom. Per detectar la presència de plom a la sang, l'anàlisi més utilitzada és l'anomenada espectrofotometria d'absorció atòmica en càmera de grafit.

El saturnisme genera anèmia, a causa que el plom a la sang bloqueja la síntesi d'hemoglobina i altera el transport d'oxigen a la sang i cap als altres òrgans del cos.

El plom és un metall pesant neurotòxic que, quan és present a la sang, circula per tot l'organisme ocasionant danys neurològics irreversibles en arribar al cervell.

Fonts intoxicants[modifica]

  • Pintures de parets, cases, portes i finestres a base de plom.
  • Emanacions tòxiques de fàbriques i tallers. La inadequada manipulació del plom com a insumme per a la fabricació d'objectes de plàstic, ceràmiques, municions, bateries, etc., així com l'acumulació del mineral sense la cura deguda.
  • Plom a la pintura utilitzada en algunes joguines.
  • Emanacions vehiculars que desprenen els vehicles els combustibles dels quals contenen plom.
  • Canonades o soldadures de plom per les quals flueix aigua potable.
  • Llaunes de conserves segellades amb plom.

Mesures preventives[modifica]

Tenir en compte la reglamentació per a l'ús de materials i equips de manufacturats en plom implicats en els processos de producció i elaboració d'aliments.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Saturnisme Modifica l'enllaç a Wikidata