Proteïnúria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Plantilla:Infotaula malaltiaProteïnúria
Tipussímptoma o signe
Especialitaturologia i nefrologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Classificació
CIM-10R80.9 i R80 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9791.0 Modifica el valor a Wikidata
CIAPU98 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB25320 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKProteinuria-Differential-Diagnosis-and-Investigation Modifica el valor a Wikidata
MeSHD011507 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0033687 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:576 Modifica el valor a Wikidata

S'anomena proteïnúria a la presència de proteïnes a l'orina, en una quantitat superior a la normal. Habitualment el màxim normal de presència de proteïnes a l'orina es considera 150mg en l'orina de 24h. És un dels marcadors de patologia més utilitzats en nefrologia.

Mètodes per a determinar la proteïnúria[modifica]

Qualitativa[modifica]

S'intenta esbrinar si la concentració de proteïnes és superior a l'esperat. Aquest tipus de prova té l'avantatge de què es pot realitzar amb una sola mostra d'orina, sense necessitat de recollir l'orina de 24 hores. És per això que s'utilitza habitualment com a forma ràpida de cribratge a la pràctica mèdica diària, mitjançant tires reactives. Aquestes tires canvien de color en presència d'una alta concentració de proteïnes, però són poc sensibles i específiques. És per això que un resultat positiu en aquestes proves s'acostuma a confirmar mitjançant un mètode quantitatiu. Les concentracions normals oscil·len habitualment entre 0 i 8 mg/dl.

Quantitativa[modifica]

S'intenta esbrinar la quantitat real de proteïnes excretades pel pacient en un període de 24 hores. El procés per a recollir l'orina de 24 hores és el següent:

  • Dia 1: el pacient NO ha d'orinar al recipient quan s'aixeca al matí. Això es fa perquè es considera que aquesta orina correspon al dia anterior. Durant la resta del dia, el pacient ha de recollir l'orina que excreti
  • Dia 2: el pacient ha d'orinar al recipient quan s'aixeca al matí. De manera similar a la primera orina del dia 1, es considera que aquesta orina pertany al dia anterior i per això es recull. Després d'això, el recipient es tanca i es desa refrigerat fins al moment de portar-lo al laboratori, consulta mèdica,...

Aquest mètode és molt més acurat que l'anterior i, com ja s'ha dit anteriorment, es considera normal qualsevol quantitat inferior a 150mg en orina de 24 hores.