ICP-MS

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Instrument de laboratori ICP-MS.

ICP-MS o Espectrometria de Massa de Plasma d’Acoblamet Inductiu (sigles de l’anglès:Inductively coupled plasma mass spectrometry, ICP-MS), és un tipus d’espectrometria de massa que és molt sensible i capaç en la determinació d’un rang de metalls i de diversos no metalls a concentracions per sota d’una part per bilió 1012 (equival a ‘’part per trillion’’). Es basa a acoblar un plasma d'acoblament inductiu com un mètode per produir ions (ionització) amb un espectròmetre de massa com un mètode per separa i detectar els ions.

És una tècnica d’anàlisi inorgànica qualitativa i anàlisi inorgànica quantitativa

Aquest mètode té els avantatges d’alta rapidesa, precisió i sensibilitat comparat am les tècniques de l’espectroscòpia d'absorció atòmica.

Té més aplicacions que la tècnica de ICP-OES i inclou l’especiació isotòpica. Per la seva possible aplicació en tecnologia nuclear el maquinari està subjecte a normes d’exportació especials.

Components[modifica | modifica el codi]

  • Plasma d’acoblament inductiu:

És un plasma que conté suficient concentració d’ions i electrons per a fer elèctricament conductor el ga. El plasma usat en anàlisi espectroquímica són essencialment neutres elèctricament, amb cada càrrega positiva en un anió equilibrada per un electró lliure.

  • Espectròmetre de massa:

Per l’acoblament a un espectròmetre de massa els ions del plasma s’extreuen fins a un espectròmetre de massa. La concentració d’una mostra es pot determinar a través de calibratges amb un material de referència certificat.

Quantificació de proteïnes i biomolècules mitjançant ICP-MS[modifica | modifica el codi]

Es pot usar ICP-MS combinat amb separació per cromatografia i electroforesi per identificar i quantificar les metal·loproteïnes (proteïnes que contenen un cofactor metàl·lic) en biofluids. També es pot analitzar l’estatus de fosforilació de les proteïnes.


Ús[modifica | modifica el codi]

La tècnica ICP-MS es fa servir en medicina, especialment en toxicologia, ja que es poden detectar enverinaments per metalls pesants, problemes metabòlics i hepatològics. També es poden analitzar aigües i sòls. Es fan anàlisi en les indústires per detectar contaminació que puguin afectar els treballadors (les mostres poden ser de sang o orina)

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: ICP-MS Modifica l'enllaç a Wikidata