Ionització

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La ionització és el procés físic en el qual un àtom es converteix en un a l'afegir-li o treure-li electrons. Aquest procés és diferent, depenent de si es produeix un ió positiu o negatiu.[1][2][3]

Un ió positiu es produeix quan un electró d'un àtom absorbeix l'energia suficient per escapar de la barrera d'energia potencial que el confina. A l'energia que necessita un electró per escapar se l'anomena energia de ionització. Un ió negatiu es produeix quan un electró lliure col·lideix amb un àtom i és capturat per aquest, alliberant una certa quantitat d'energia.

La ionització es pot descriure clàssicament o quànticament.

Ionització clàssica[modifica]

Aplicant només la física clàssica i el model de Bohr de l'àtom és absolutament necessari que l'energia de l'electró excedeixi l'alçada de la barrera de potencial.

Ionització quàntica[modifica]

En la mecànica quàntica la ionització pot tenir lloc per efecte túnel, és a dir, l'electró pot superar la barrera de potencial encara que no tingui l'energia suficient.

Energia de ionització i nombre atòmic[modifica]

La variació de la primera energia de ionització amb el nombre atòmic és periòdica: per cada grup, l'energia de ionització disminueix a l'augmentar el nombre atòmic i, per cada període, augmenta a l'augmentar el nombre atòmic.

Referències[modifica]

  1. «Ionization | Definition, Examples, & Facts | Britannica» (en anglès). [Consulta: 19 novembre 2022].
  2. «ionizzazione nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 21 novembre 2022].
  3. «Ionization - Energy Education» (en anglès). [Consulta: 23 novembre 2022].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ionització