Biosíntesi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La biosíntesi és el procés catalitzador per enzims que es dóna dins les cèl·lules dels organismes en el qual el substrat acaba donant un producte més complex.[1] El procés de la biosíntesi sovint consta de diversos passos enzimàtics on s'utilitza el producte d'una etapa, com a substrat en el pas següent. Exemples d'aquestes vies de biosíntesi de diversos passos són aquells per a la producció d'aminoàcids, àcids grassos, i els productes naturals.[2] La biosíntesi té un paper important en totes les cèl·lules, i nombroses rutes metabòliques dedicats combinats constitueixen el metabolisme general.

Els requisits previs per a la biosíntesi dels compostos precursors, l'energia química (tal com en la forma d'ATP), i enzims catalítzadors, poden requerir equivalents de reducció (per exemple, en forma de NADH, NADPH).

Comunament coneguts productes complexos de la biosíntesi d'incloure proteïnes, vitamines i antibiòtics. Els compostos més orgànics en els organismes vius es construeixen en les vies biosintètiques.

Referències[modifica]

  1. Alberts, Bruce. Garland Science. Molecular biology of the cell, 2002. ISBN 0-8153-3218-1. 
  2. Jones, Russell Celyn; Buchanan, Bob B.; Gruissem, Wilhelm. American Society of Plant Physiologists. Biochemistry & molecular biology of plants, 2000, p. 371–2. ISBN 0-943088-39-9.