Agent taronja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicAgent taronja
Substància químicadefoliant i mescla Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular588,022077 Da Modifica el valor a Wikidata
RolDefoliants, Chemical (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₂₄H₂₇Cl₅O₆ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CCCCOC(=O)COC1=C(C=C(C=C1)Cl)Cl.CCCCOC(=O)COC1=CC(=C(C=C1Cl)Cl)Cl Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Avions de la Força Aèria dels Estats Units llançant Agent Taronja durant la Guerra del Vietnam.
Grup d'infants amb seqüeles causades en la majoria de casos per l'agent taronja

L'agent taronja és una barreja de dos herbicides: el 2,4-D i el 2,4,5-T.[1] Va ser usat com a defoliant per l'exèrcit dels Estats Units a la Guerra del Vietnam.[2] Avions americans van dispersar més de 80 milions de litres d'agent taronja per tal d'eliminar zones conreus i de boscs espessos on els resistents del Vietcong s'amagaven.[1]

Tots dos constituents de l'agent taronja s'empraven a l'agricultura, especialment el 2,4-D, que es comercialitza actualment en productes com ara el Tordon. A causa d'algunes negligències i la pressa per utilitzar-lo durant la guerra, l'agent taronja va ser produït amb una purificació inadequada i va presentar un contingut elevat d'un subproducte cancerigen de la síntesi del 2,4,5-T: la dioxina (tetraclorodibenzodioxina). Normalment, aquest residu no es troba als productes comercials que inclouen aquests dos ingredients, però va marcar per sempre el nom de l'agent taronja, l'ús del qual va deixar seqüeles terribles en la població del Vietnam i en els soldats nord-americans mateixos.

Les conseqüències es noten, principalment, en els descendents de persones exposades a l'agent, que tenen possibilitats molt elevades de patir malformacions. El 1984, una acció judicial impulsada per veterans de guerra dels Estats Units contra les companyies químiques (entre les quals Dow Chemical, Monsanto, i Diamond Shamrock) subministradores de l'agent taronja va acabar en un acord de 93 milions de dòlars d'indemnitzacions per als soldats.[3][4] El 2004, tres ciutadans del Vietnam van presentar una querella contra deu empreses americanes, productores de l'agent químic, pels avortaments, els càncers i les malformacions que han patit després de treballar a zones on va ser utilitzat. El govern dels Estats Units ha insistit que no hi ha proves que relacionin l'agent taronja amb les malalties detectades;[5] El 2015, uns tres millions de vietnamites - dels quels 150.000 infants nascuts amb defectes de naixement - estan afectats per l'acció de l'herbicida.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agent taronja
  1. 1,0 1,1 «Agent taronja». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Warwick, Hugh. «Agent Taronja: l'enverinament del Vietnam». A: Els arxius de Monsanto.t (en català, traduït de l'anglès), 1998. 
  3. «Spraying of Agent orange by US Army in Vietnam and its consequences» (en anglès). Arxivat de l'original el 2008-01-11. [Consulta: 30 setembre 2015].
  4. «Epandage de l'Agent Orange par l'US Army au Viêt Nam et ses conséquences.» (en francès). Arxivat de l'original el 2006-07-06. [Consulta: 30 setembre 2015].
  5. «Primera querella presentada per vietnamites contra empreses dels EUA fabricants d'agent taronja». TV3, 07-02-2004.
  6. Triadó, Dani «El nou Vietnam recorda. Els vietnamites, en plena expansió econòmica, commemoren el 40è aniversari de la fi del conflicte que va dividir el país». El Punt Avui, 01-05-2015. «Hanoi no oblida les ferides de la guerra, però manté lligams comercials amb els EUA»