Metàtesi (lingüística)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una metàtesi (del grec μετάθεσις, transliterat estrictament com metàthesis, "transposició") és un fenomen fonètic que consisteix en un canvi d'ordre de dos o més sons en l'interior d'una paraula.[1] Concretament, és un metaplasme que consisteix en el canvi de lloc dels sons dins de la paraula, atrets o repel·lits uns pels altres. Poden ser dos els sons que intercanvien el seu lloc, i llavors se sol parlar de metàtesi recíproca (carabela <> calavera),[2] o bé pot ser únic el so que canviï de lloc en el si de la paraula, anomenant-se llavors el fenomen metàtesi senzilla o simple (viuda > vídua). Els sons que fan la metàtesi poden ser contigus, tractant-se llavors una metàtesi de contacte com passa a ganivet > gavinet, òliba > òbila, àguila > àliga; o bé, poden estar separats, originant una metàtesi a distància (carabela <> calavera).[2] Existeixen altres tipus de metaplasme amb la substitució d'un fonema per un altre, per exemple: aia > iaia. Cal remarcar que no s'ha de confondre amb la haplologia, que és la supressió d'una síl·laba que en té al costat una de semblant dins de la mateixa paraula (idolatria en lloc de idololatria).

Exemples[modifica]

 • Amb totes dues formes acceptades pel diccionari:
  • AQVILAM > àguila > àliga, aguilot > aligot
  • CICCVM > xic > xicalla > quitxalla
  • EQVAM > egua > euga
  • UWWILO (gòtic) > òliba > òbila


 • El diccionari només accepta la forma metatètica (la que apareix en segon lloc):i la terminació -ARIVM > -airu > -er (2):

(1) Antigament degueren conviure la forma metatètica *FARBICA, que dona farga, i la primitiva FABRICA, que dona forja (FABRICA > faurica > forja)

(2) Aquesta metàtesi no es donà en occità: -ARIVM > -airu > -aire. Molts occitanismes del català presenten aquesta terminació; firaire, manxaire, paraire, trinxeraire, xarraire, etc.


Metàtesis en altres llengües:

 • Francès:
  • FORMATICVM > fromage (en canvi, en català, formatge, en italià, formaggio).

Referències[modifica]

 1. «metàtesi», Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua
 2. 2,0 2,1 DCVB: Caravela