Ganivet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticGanivet

Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades bàsiques
Ústall, col·lecció, stabbing weapon (en) Tradueix i arma llancívola Modifica el valor a Wikidata
Utilitzat percarnisser, cuiner i assassí Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Format perfulla
màniga
tang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ganivet tradicional nòrdic
Ganivet Kukri

Un ganivet,[1] coltell (o cotell[2]) i raor[3] o rasor[4] és un estri que s'utilitza per tallar coses. Consisteix en una fulla tallant, habitualment de metall, unida a un mànec de fusta o altre material.

L'home ha fet servir ganivets o estris semblants des de temps prehistòrics. Els primers ganivets es van fer de pedra de canya, encara s'utilitzen ganivets de bambú en tribus d'Àfrica i de Polinèsia, o d'os o banya a Sibèria i Lapònia.[cal citació] A la Pèrsia medieval s'utilitzà un característic ganivet anomenat kārd.[5]

El ganivet en la història[modifica]

Els ganivets eren prims i amb puntes afilades, perquè abans servien per a punxar el menjar i emportar-se'l a la boca. Durant l'edat mitjana, a Europa, els hostes no proveïen ganiveteria per als seus convidats, de manera que tots duien els seus propis ganivets, generalment penjats al cinyell. Com que els ganivets també eren armes, el seu ús a la taula era perillós. Quan es van començar a usar les forquilles, ja no era necessari d'usar la punta agusada del coltell per a menjar a la taula. El rei Lluís XlV de França va decretar d'arrodonir les puntes de tots els ganivets per a reduir la violència.[cal citació]

Gastronomia[modifica]

Juntament amb la forquilla i la cullera, és un dels estris emprats habitualment per menjar, si més no, en la civilització occidental. Segons l'etiqueta, cal agafar-lo amb la mà dreta, utilitzant l'esquerra per a la forquilla i no s'ha de portar el menjar a la boca amb el ganivet (cosa que a més de considerar-se de mala educació, es considera perillós).

Quan és gros, com el de llescar el pa, és dit ganiveta o ganiva Ross.

Un rasor de taula és un ganivet de menjar, un rasor de butxaca un ganivet trempaplomes i un rasor de barba un raor d'afaitar.

Arma[modifica]

El ganivet[6] és un exemple d'arma blanca, usat des dels inicis de la història per atacar els enemics i caçar. Pot usar-se sol en combinació amb una altra arma, com passa a la baioneta. Tenia un alt paper simbòlic, per això sovint s'enterrava el guerrer amb el seu ganivet i altres armes i les cerimònies d'iniciació o de pas a l'edat adulta inclouen petits talls amb ganivets.

Felip V va obligar a tenir el ganivet del pa de totes les llars catalanes lligat a la taula amb una cadena.[7]

Descripció física[modifica]

Ganivet de silex. Datat el 2900 aC
Ganivet de combat "The Yarborough", dissenyat i construït per Bill Harsey. Vegeu el mànec format per dues galtes (o dolses) aplicades a cada costat de la prolongació de la fulla.

Sense considerar la funció i atenent només a la seva forma els ganivets poden classificar-se en:

 • De fulla fixa
 • De fulla plegable...

En ambdós casos anteriors, un ganivet disposa d'un mànec que permet d'agafar-lo amb la mà i fer-lo servir de forma còmoda i segura. Quan el mànec està format per dues peces fixades a banda i banda de l'extensió de la fulla, aquestes peces reben el nom de galtes o dolses.[8][9]

El cas és l'esquena de ganivet o sia, la part oposada al tall. L'esquerda és una espècie de llengua o afegitó a l'esquena d'un ganivet, al qual serveix de reforç i per a poder picar.

Unió de la fulla amb el mànec[modifica]

En els ganivets de fulla fixa hi ha dos sistemes d'unió amb el mànec:

 • Per espiga prima com a prolongació de la fulla.
 • Per la mateixa prolongació de la fulla.

El sistema d'espiga prima estalvia material, però és menys resistent. Hi ha ganivets molt sòlids que usen aquesta unió sense problemes. En el sistema de fulla prolongada, la base del mànec és una extensió de la fulla (d'amplada i gruix comparables a les de la fulla).

Materials de la fulla[modifica]

La fulla d'un ganivet ha de tenir propietats contradictòries. En conjunt ha de ser tenaç, amb capacitat de resistir esforços de xoc (en particular ha de resistir caigudes sobre un sòl ferm sense trencar-se). En la part del tall ha de tenir una duresa adequada a la funció. Duresa que permeti conservar una bona capacitat de tall i que faciliti l'esmolat amb sistemes convencionals.

Acer[modifica]

 • Acers al carboni
 • Acers aliats resistents a la corrosió
 • Acers inoxidables martensítics.

Acers del tipus Damasc[modifica]

Les espases i ganivets amb fulles d'acer de Damasc tradicionals es forjaven amb acer importat de l'Índia (acer Wootz). Hi ha acers damasquinats fabricats en èpoques posteriors que imiten l'aspecte decoratiu i, en els millors casos, l'estructura i qualitats d'aquelles fulles. En els darrers cinquanta anys hi ha hagut intents seriosos i reeixits de forjar fulles basant-se en les tècniques primitives.

Bronze[modifica]

Hi ha dues aplicacions que justifiquen l'ús del bronze en ganivets moderns:

 • Ganivets a emprar en atmosferes explosives (ganivets i eines antiguspira).[10][11]
 • Ganivets d'empeltar o per a usos agrícoles (per les seves propietats biocides).[12]

Titani[modifica]

 • El titani no és un material que s'usi en la fulla de forma habitual. En algun cas, per a ganivets emprats per astronautes, s'han construït ganivets amb fulla de titani (especialment escollit per les seves propietats antimagnètiques). També es fan servir ganivets amb fulla de titani en altres aplicacions.[13][14][15]

Ceràmics[modifica]

Ganivet ceràmic per a llescar pa.

Hi ha ganivets ceràmics, generalment fets d'òxid de zirconi, que tenen un tall molt fi i que es conserva molt de temps. Són però, molt fràgils. Amb un cop fort o una caiguda es poden trencar.

Polímers[modifica]

 • Coberts de plàstic. Ganivets amb tall de serra d'un sol ús.
 • Ganivets de plàstic per a tallar enciam i verdures tendres.
 • Ganivets com a arma ofensiva construïts amb polímers per a evitar la seva detecció per mitjans magnètics.[16][17]

Materials del mànec[modifica]

Hi ha molts tipus de mànec i moltes menes de materials:

 • Fusta natural
 • Fusta tractada o millorada (contraplacat…)
 • Plàstic
 • Derivats del cautxú
 • Micarta. Entenent per "micarta" una resina termostàtica reforçada amb fibres. La Micarta G-10 és una resina reforçada amb fibres de vidre.
 • Cuir. En forma de peces planes premsades i encolades disposades al voltant de l'espiga (com en el ganivet de combat KA-BAR). O, menys sovint, amb la pell embolicant un altre material de base. O en forma de tira fina, a manera de cordó, que embolica la prolongació de la fulla.
 • Del mateix material que la fulla, quan el mànec n'és una prolongació. En aquest cas el mànec pot fer-se més lleuger a còpia de fer-hi forats. O embolicar-se amb cordó de paracaigudes.

Els ganivets de col·leccionista o de cerimònies poden tenir mànecs de materials exòtics i de gran preu.

Classificació per funció[modifica]

Ganivet com a arma[modifica]

El ganivet és un estri, no pas una arma, i rarament s'usa com si ho fos; en canvi, sí que hi ha eines emparentades que es poden classificar com a arma blanca; per exemple:

Ganivets com a eina. Ganivets professionals[modifica]

 • Ganivets de cuina (tallant)
 • Ganivets de taula
 • Ganivets de peixateria
 • Ganivets de carnisseria
 • Ganivets d'escorxador
 • Ganivets de pellaire
 • Ganivets d'empeltar
 • Ganivets de baster
 • Falcilla
 • Falçó o Veremall

Ganivets d'explorador, supervivència i similars[modifica]

 • Ganivet Bowie
 • Matxet o llampant

Ganivets rituals, tradicionals o de cerimònies[modifica]

Referències[modifica]

 1. DCVB: ganivet
 2. DCVB: coltell
 3. A certes zones del País Valencià
 4. A L'Alguer
 5. Khorasani, Manouchehr Moshtagh «El combate con armas blancas cortas en la esgrima persa». Revista de Artes Marciales Asiáticas, 4, 2, 2009, pàg. 38-53.
 6. «cuchillos».
 7. Henry Swinburne. Travels Through Spain, in the Years 1775 and 1776... by Henry Swinburne. P. Elmsly, 1787, p. 95–. 
 8. Diéguez Seguí, Maria Àngels. El llibre de cort de justícia de València, 1279-1321: estudi lingüístic. Alacant : Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2001, p. 306. ISBN 9788484152965. 
 9. Company, Ximo (cur.); [et al.]. Documents de la pintura valenciana medieval i moderna. [València]: Universitat de València, 2005-, p. 417. ISBN 9788437061610. 
 10. «Knives On Ampco Safety Tools».(anglès)
 11. Pàg.43/64[Enllaç no actiu](anglès)
 12. «Implementations quality hand-made garden tools and gardening gifts». Arxivat de l'original el 2010-05-29. [Consulta: 26 octubre 2010].(anglès)
 13. «Oregon Knife Club: Knewsletter».(anglès)
 14. Titanium blade knife Arxivat 2011-01-12 a Wayback Machine.(anglès)
 15. «K-01 Titanium Blade Knife (14.5cm): Scuba Knives: Diving Equipment: Wholesale Scuba Gear Discount». Arxivat de l'original el 2012-01-17. [Consulta: 26 octubre 2010].(anglès)
 16. «Cold Steel Knives - World's Strongest Sharpest Knives». Arxivat de l'original el 2010-10-19. [Consulta: 26 octubre 2010].(anglès)
 17. «Grivory Knives». Arxivat de l'original el 2010-06-12. [Consulta: 26 octubre 2010].(anglès)

Vegeu també[modifica]