Setrilleres
Unes setrilleres[1] són un petit suport de metall, ceràmica o vidre que té uns receptacles pels setrills de l'oli d'oliva i del vinagre.[2]
Normalment s'afegeix en el mateix suport un joc de recipients que contenen espècies o condiments, que generalment inclouen sal i pebre. Comunament i per extensió, en el llenguatge popular, els setrills reben també el nom de setrilleres, siguin o no part del joc, com és el cas de la "setrillera Marquina".[3]
Varietats[modifica]


La forma més simple i més estesa de setrilleres és la parella "oli i vinagre" unides en un mateix suport que pot ser fet amb diversos materials (fusta, vidre, metall, ceràmica, etc.. (o una combinació d'una varietat d'aquests.. )
Sobre les dimensions, encara que n'hi ha de moltes mides s'han establit unes normes de facto, tant per les ampolles com per als recipients d'espècies o condiments:
- Les ampolles d'oli i vinagre són generalment d'una capacitat de 0,16-0,20 dm³.
- Els recipients de la sal i del pebre són en general de la mateixa capacitat (aproximadament 0,04 dm³, que és de 50 grams de sal i 20 grams de pebre.
En els restaurants francesos, els acompanya molt sovint el trio "sal-pebre-mostassa" o "sal-pebre-escuradents".
Al sud d'Europa, especialment a Itàlia i Espanya, hi ha el quartet més complet de "sal-pebre-oli - vinagre" (la mostassa no se sol incloure, puix que no és un condiment tant popular en els països meridionals).
Setrilleres antidegoteig[modifica]
El 1961, Rafael Marquina i Audouard va inventar el setrill antidegoteig, disseny emblemàtic que ha estat objecte de nombroses còpies a escala mundial, que no degota ni embruta[4] amb la peça clau que rep el nom palíndrom "Broc corb".[5][6] El disseny permet de dosificar el líquid i consta d'un vidre transparent, cònic, que permet alhora de recollir les gotes d'oli i l'entrada d'aire en el recipient.[7]
En la literatura[modifica]
A l'aventura dels sis napoleons, Sherlock Holmes utilitza unes setrilleres com un suport pel seu diari. Sir Arthur Conan Doyle les descriu com "cruet-stand", és a dir, en català "suport de setrills" :
- Holmes el va recolzar contra les setrilleres i el va llegir mentre menjava.
Vegeu també[modifica]
Referències[modifica]
- ↑ Setrilleres a Optimot
- ↑ «setrilleres». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑ Rafael Marquina i Audouard:les seves setrilleres antidegotament
- ↑ apropiacion-de-una-idea
- ↑ Notícia del 3cat24 del 18 de desembre de 2010.
- ↑ Notícia del diari Ara del 18 de desembre de 2010.
- ↑ BMM Disseny [1] Arxivat 2007-01-28 a Wayback Machine.
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Setrilleres |