Liquadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Liquadora
Liquadora oberta

Una liquadora és un electrodomèstic[1] utilitzat per a extreure el suc de les fruites i hortalisses per centrifugació, separant-lo dels components sòlids. Disposa de filtres que permeten d'obtenir un suc perfectament líquid, lliure de polpa. La seva alta potència la fa apta per extreure el suc de fruites i hortalisses en aparença poc sucoses com la poma i la pastanaga. És una centrifugadora d'ús domèstic.

Les preparacions són purament líquides, fent que sigui un electrodomèstic ideal per a preparar, entre altres coses, fruites i hortalisses liquades,[2] sopes i smoothies.

Descripció[modifica]

Instal·lat dins de la base hi ha un motor elèctric que fa girar a altes revolucions una mena de pseudo-embut metàl·lic amb petits forats tallants (que es pot desmuntar per a netejar-lo).

Aquest pseudo-embut metàl·lic situat a l'interior, expulsa la polpa seca cap a un receptacle de plàstic transparent incorporat generalment en la part posterior de la base, mentre que es pot recollir el líquid que surt per un broquet situat al costat oposat.

Història[modifica]

La liquadora, poc coneguda al món anglosaxó, va ser inventada a finals del segle xx. Les primeres liquadores domèstiques es varen comercialitzar a partir dels anys 90 a França. A partir de llavors aquesta màquina es va popularitzar arreu d'altres països d'Europa.

L'ús domèstic de les liquadores s'ha divulgat recentment en consonància amb la preocupació creixent per consumir aliments frescos i no processats. La liquadora permet efectivament consumir sucs acabats d'esprémer que conserven intactes els nutrients de les fruites i hortalisses fresques, a diferència dels sucs venuts envasats.

Ús[modifica]

Les fruites i hortalisses s'introdueixen en trossos o senceres, segons la potència dels models, per una boca cilíndrica situada a la part alta de l'aparell.

Els ingredients introduïts dins del recipient són centrifugats a alta velocitat per l'embut metàl·lic. Aquesta alta velocitat de rotació aconsegueix exprémer els indredients extreient-ne el suc cap al broquet del costat de la base.

Diferències amb batedora[modifica]

  • La liquadora només centrifuga a molt altes revolucions però no tritura com la batedora de vas, de fet com es pot veure a la fotografia no té ni les aspes que calen per a triturar
  • En alguns països d'Amèrica Llatina, el terme liquadora es refereix a una batedora de vas. Aquesta permet efectivament liquar aliments tous per mitjà de la simple trituració però al barrejar la polpa i el suc, el resultat s'assembla més a un puré líquid. i serveix igualment per batre i barrejar, cosa que no pot fer una liquadora.

Referències[modifica]

  1. La liquadora no té res a veure amb la batedora de vas ni amb la batedora d'immersió o "minipimer"
  2. «Pastanaga liquada». Arxivat de l'original el 2010-12-29. [Consulta: 16 gener 2011].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liquadora