Torrada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre tècnica culinària. Si cerqueu torrada de pa, vegeu «pa torrat».
Aquest article tracta sobre rostit utilitzant el forn o les brasses. Si cerqueu el rostit en cassola de fang al fogó, vegeu «rostit humit».
Pepbrot torrat al fogó
Rostit britànic de diumenge, amb patates i bou rostits, verdures i, sobre la carn, una mena de madalena salada anomenada púding de Yorkshire (Yorkshire pudding)

La torrada o rostida al forn[1] és una tècnica culinària bàsica en la qual es daura o es cou la menja emprant estris com una torradora o un forn.

Entre els plats típicament torrats a la cuina dels Països Catalans figuren el pa torrat, els calçots i el pollastre a l'ast. En altres cuines, per exemple la castellana o les dels països nòrdics, s'usa molt més, i és més típica amb peces grans de carn i peixos sencers. Alguns dels plats més coneguts cuinats amb aquesta tècnica són el bou rostit (o roast beef) britànic i el porc rostit ( o cochinillo) castellà.[1]

Tipus[modifica]

El rostit sec pot fer-se al forn, o també directament sobre el foc en brases, normalment amb una graella o un pal. En el cas d'usar un pal es diu a l'ast, si aquest és horitzontal, o quebap si és vertical. Als països del Magrib el xai sencer rostit, suportat en un pal o una gran graella giratòria, es diu mexui.

A Catalunya el rostits secs (vegeu rostit humit) tradicionals i més usats són els peixos sencers cuits al forn, amb oli d'oliva i sovint sobre un llit de patates i cebes en làmines; i l'anomenat rostit en crosta, que consisteix a anar assecant i enrossint la part exterior d'una peça gran de carn (per exemple, una espatlla, una cuixa o un costellam de xai), untant-la amb saïm, oli d'oliva o aigua, fins que l'interior sigui cuit i comestible.[1]

Tècniques diferents[modifica]

No s'ha de confondre aquesta tècnica amb la tècnica també anomenada popularment rostit en català, ja que s'utilitza molt més a Catalunya que el rostit al forn, i que formalment s'anomena rostit humit, a la qual els aliments es couen lentament al fogó, sovint en una cassola de fang, conservant la humitat de les carns i de les verdures.[1] Aquest altre rostit, l'humit, també pot anomenar-se rostit en cassola de fang.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 La cuina tradicional catalana, pàgs. 32-33, Josep Lladonosa i Giró, Cuina Columna, 2005, ISBN 84-664-0666-2