Wicca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Menú ràpid
Wicca
Corrents
Wicca britànica tradicional
D'altres denominacions wiccanes
Punts bàsics
Doctrina wiccana Litúrgia wiccana
Gerald Gardner Història de la Wicca
Església wiccana Universalisme
Enllaços interns
Mundialisme
Eclecticisme
Neopaganisme
Portal:Wicca

Wicca és una religió o un seguit de creences neopaganes que va sorgir a la llum pública a la dècada dels anys 50 de la mà d'un funcionari britànic jubilat, en Gerald Gardner, suposadament sostinguda en tradicions transmeses de forma oral des d'èpoques arcaiques. Però encara hi ha una gran polèmica sobre aquest tema.[cal citació] Originalment aquesta tradició oral es va prendre com un fet, basat principalment en els escrits de Margaret Murray sobre el culte de les bruixes de l'edat mitjana. Després que aquests últims quedaren desautoritzats en la seva historicitat, hui en dia és creença estesa que la Wicca va nàixer més que res amb Gardner, fent ús de les pràctiques tradicionals i les teories de Murray en auge en aquell moment, amb elements de la màgia cerimonial.

Els fonaments de la creença són relativament amplis: la reverència a la Naturalesa i els seus cicles i la responsabilitat personal del creient/practicant són les qualitats més evidents, juntament amb la relació i interacció directa entre el practicant i les deïtats. La pràctica tradicional també inclou un sistema màgic. Les celebracions i moltes de les idees de fons podrien ser basades en escrits de diferents autors, com ara la doctora Margaret Murray, Sir James Frazer i Robert Graves.

Punts Fonamentals de la Religió Wicca [cal citació][modifica | modifica el codi]

Les Deïtats Wiccanes[modifica | modifica el codi]

Els wiccans creuen en una deessa i un déu, però el més comú és identificar-los amb la Lluna, mare i creadora universal, i amb el Sol pare, qui dóna la fertilitat i l'energia. El wiccà pot escollir l'aspecte particular de cada deïtat amb el que desitge connectar-se. Es podria dir també que en última instància tant la deessa com el déu són personificacions de les energies femenina i masculina, creadora i destructora, de l'univers, com dues cares d'una mateixa moneda, una de tipus ying-yang en eterna balança. La naturalesa és per als wiccans una manifestació visible de la combinació de forces de la deessa i el déu, i per tant sagrat.

La Rede Wicca[modifica | modifica el codi]

La Rede Wicca és la llei moral que segueixen, i en la seua forma més simple diu "Fes el que desitges, sempre que no facis mal a ningú". També hi ha una versió més extensa d'ella mateixa. Bàsicament, indica que les accions han d'estar guiades per aquest principi, incloses aquelles que només els afecten: el "ningú" també els inclou. Els arriba a considerar i pensar amb cura el que fan, i aprendre a veure les possibles conseqüències físiques, emocionals o mentals de les seues accions.

La Llei del Retorn[modifica | modifica el codi]

Aquesta llei diu que allò que s'envia ve de tornada. Si algú fa alguna cosa bé, rebrà el bé. Algunes tradicions assignen un múltiple a aquest retorn, que pot ser de tres, set o fins i tot deu voltes l'acció inicial, però també indiquen que açò no és exacte. La idea d'açò és similar a la doctrina del Karma.

L'Ètica de la Responsabilitat per Un Mateix[modifica | modifica el codi]

Si es fa malament alguna cosa, el culpable és qui ho fa. Un mateix ha de fer-se completament responsable de les seves accions, i de les conseqüències que aquestes tenen. No existeixen sortides fàcils com : Tirar-li la culpar a un altre.

L'Ètica de l'Evolució Constant[modifica | modifica el codi]

L'Ètica de l'Evolució constant indica que s'ha de fer ús d'allò aprés per a millorar, en un camí d'evolució espiritual. No només tractant de millorar personalment, sinó també respectant la naturalesa i la resta, i tractant que aquest respecte s'estenga.

El cicle de l'any [cal citació][modifica | modifica el codi]

La "religió" wicca té festivitats tant com qualsevol altra religió, amb la diferència que aquestes festivitats estan netament lligades al que s'anomena "El cicle de l'any", una representació a nivell cosmològic de les creences en el cicle del naixement, vida, mort i renaixement (en forma de reencarnació, com els hinduistes).

Aquestes festivitats estan també íntimament lligades al cicle de les collites. L'origen de la religió es retrotreia als primers assentaments agrícoles, i per consegüent les dates importants es relacionen directament amb les de plantació i recol·lecció

Juntament amb aquests quatre festivals més importants, hi ha els festivals solars, marcats per esdeveniments astronòmics que són el solstici i l'equinocci. L'ordre de la totalitat dels festivals és el següent:

Festivals wicca segons els hemisferis
Data Hemisferi nord Hemisferi sud
30 d'octubre Samhain Beltane
21 de desembre Yule Litha
2 de febrer Imbolc o Brigantia Lughnassadh o Lammas
21 de març Ostara Mabon
1 de maig Beltane Samhain
21 de juny Litha Yule
2 d'agost Lughnassadh o Lammas Imbolc o Brigantia
21 de setembre Mabon Ostara

Derivacions Wicca [cal citació][modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wicca Modifica l'enllaç a Wikidata