Podall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Falçó)
Per a altres significats, vegeu «Revista Podall».
Podall

Podall, veremall,[1] rostalla[2] o falçó és una eina agrícola tradicional de mida reduïda que s'usa per a podar en verd, per a la verema del raïm, per dallar herba, o per a tallar els bolets per la seva base.[3][4][5] La mida més habitual és de 20 a 25 cm de llargada sense comptar el mànec.

És una eina que es basa en la força de cop i no de la força d'estirar que s'empra per a l'ús de la falç. La funció més habitual del podall és tallar branques o tiges encara verdes i de dimensions relativament reduïdes per tal de fer empelts o per l'esporga de la vinya. Actualment en les feines d'esporga es fa servir més les tisores d'esporgar. La làmina està feta d'acer, té la forma corbada i amb la part que talla només a la part interna que és l'oposada al manipulador.

Té el seu origen en el mesolític i actualment el seu ús s'està generalitzant entre els boletaires. Consta d'una làmina corbada de metall amb la part interna o còncava esmolada i proveïda d'un mànec curt del mateix material o de fusta. El seu mecanisme d'acció compren capturar els sarments del raïm abraçant-los amb la curvatura i segar-lo lliscant amb la part tallant. Utilitza el mateix sistema que la falç però a escala més petita.

No s'ha de confondre amb la falç, puix que aquesta és d'una mida molt més gran i té uns altres usos. Mentre que la falç esta en desús per culpa de la mecanització, el falçó s'està estenent entre els boletaires, ja que la troben una eina molt útil a la hora de tallar la base dels bolets en el bosc, i per les seves reduïdes dimensions és molt manejable i fàcil de transportar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. dial. veimella (brimella, guimella, gimella, llimella, nimella).
  2. Sanna i Useri, Josep. Diccionari català de l'Alguer. L'Alguer/Barcelona: Fundació del II Congrés de la Llengua Catalana i Editorial Regina, 1988, p. 962. ISBN 84-7129-391-9. 
  3. «Falçó». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 19 novembre 2016].
  4. Diccionari d'agricultura. Palma: Institut d'Estudis Catalans, Febrer 2011, p. 236. ISBN 978-84-614-7187-4 [Consulta: 19 novembre 2016]. 
  5. Martínez, Frederic. Utillatge agrícola i ramaderia. II. Edicions Alfons el Magnànim, 1991 (Termes d'etnografia valenciana). ISBN 8478220178. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Podall