Rampinadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rampinadora

Una rampinadora és una màquina agrícola que recull, aireja i volteja el fenc o també la palla per tal d'assecar-les abans d'emmagatzemar-la.[1] La rampinadora permet que el fenc evolucioni més bé i es millori la seva aroma i color.[2] Aquesta màquina es compon de dos a vuit tupís (fresadores d'eix vertical) juxtaposades, proveïdes de dents. Aquestes dents són un tipus de rampins. Les tupís són arrossegades per cardans en sentits contraris de dues en dues. Serveix per estendre el fenc per facilitar-ne i accelerar el seu assecament abans de la recollida però en cap cas no serveix per a la palla triturada a la sortida de la recol·lectora, ja que aquesta ha de ser premsada perquè pugui servir de jaç pels animals.

Història[modifica]

La rampinadora es va utilitzar a partir de la segona meitat del segle xix.[3] de forma majoritària a les zones més plujoses dels Estats Units on la rampinadora resultava més eficaç per assecar el fenc en poc temps. Fent servir una rampinadora un home amb un cavall podia fer la feina de 15 persones.[4] Amb la rampinadora l'herba es convertia en fenc en el mateix dia[5] fins i tot s'hi havia quedat humida o xafada pels cavalls.[6] i abans que el seu valor nutritiu quedés reduït per l'acció repetida de la pluja. Gràcies a la rampinadora es va estendre el conreu d'alfals als Estats Units[7] i trèvols,[2][8] i permetia fer fenc encara que l'herba continués verda[9] que produeix fenc de molt més valor.

Tipus de rampinadores[modifica]

  • Rampinadora arrengledora: rampinadora que a més de recollir, airejar i voltejar el fenc, l'arrenglera.
  • Rampinadora rompedora: rampinadora, proveïda de 8-10 dents fortes, que s'acobla a la part davantera del tractor i s'empra per a amuntegar el material de desboscament per a la seva eliminació posterior.
    • Rampinadora desarreladora: rampinadora rompedora amb dents de gran curvatura que s'empra per a extreure arrels
    • Rampinadora desbrossadora: Rampinadora rompedora proveïda d'una barra d'extensió en la part superior que n'augmenta la cabuda
    • Rampinadora desempedregadora:rampinadora rompedora amb dents relativament curtes i lleugerament corbades que s'empra per a treballar el terreny rocós.
  • Rampinadora rotativa d'eix vertical, sinònim rampinadora giroscòpica, rampinadora proveïda d'un o més rotors l'eix dels quals és vertical amb unes forquetes horitzontals, inclinades o oscil·lants.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rampinadora
  1. [enllaç sense format] http://www.termcat.cat/
  2. 2,0 2,1 Bailey, Liberty Hyde (ed.). Cyclopedia of American Agriculture: Farms. Macmillan, 1907, p. 205–206. 
  3. Walker, Joseph B. «The Progress of New England Agriculture During the Last Thirty Years». New Englander and Yale Review, vol. 47, October 1887, pàg. 233–44 [Consulta: 13 setembre 2009]. p. 239.
  4. «Agriculture, sec. 14: Haymaking». A: Encyclopedia. R.S. Peale, 1890 [Consulta: 13 setembre 2009].  Available online.
  5. Hunter, Robert; John Alfred Williams, Sidney John Hervon Heritage. The Supplementary Cyclopedia of Universal Knowledge; supplement to The American encyclopaedic dictionary: a work of reference to the English language defining over 250,000 words. Chicago and New York: R.S. Peale and J.A. Hill, 1897, p. 18. 
  6. Sanford, Albert Hart. The story of agriculture in the United States. D.C. Heath, 1916, p. 252–53.  Vegeu també l'entrada "American Farm Implements" en Beach, Frederick Converse; George Edwin Rines. The Americana: a universal reference library, comprising the arts and sciences, literature, history, biography, geography, commerce, etc., of the world, Volume 1. Scientific American compiling department, 1912, p. 283–86. 
  7. Kansas State Board of Agriculture. Report of the Kansas State Board of Agriculture. Topeka: Edwin H. Snow, 1894, p. 37. 
  8. Michigan State Board of Agriculture. Report of the secretary, Volume 7. Lansing: John A. Kerr, 1868, p. 223. 
  9. «The Hay Crop and the Haying Season» (PDF). , 26-06-1868 [Consulta: 13 setembre 2009].