Raspa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Raspa de fuster

La raspa és una eina de fusteria usada per perfilar la fusta. Consisteix d'una espiga o punta que s'insereix en un mànec, i una barra llarga d'acer estriada.[1] La barra s'assembla a la d'una llima, excepte que té la superfície guarnida de dents triangulars o còniques, més sortints que les estries de la llima pròpiament dita, i serveix per a rebaixar o allisar fusta, os, banya, etc., mentre que la llima té més aplicació per als metalls. Són útils per eliminar amb rapidesa la fusta sortint de les superfícies corbes. Hi ha diversos tipus i formes com la semi-circular, la rodona i la plana.

La raspa eina agrícola[modifica]

La raspa, arpeta o pinta és també una eina en forma de pinta de mà, corbada i amb un petit mànec, usada per collir les olives.[2] El procediment consisteix a agafar una branca carregada d'olives, col·locar la raspa en una punta i atreure-la per tal de fer caure les olives damunt de la borrassa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raspa
  1. Eduard Inglada, Alonso Pallí, Francisco Fernández, "Fitxes de les eines de l'aula de Tecnologia de l'ESO", Direcció General d'Ordenació Educativa, Generalitat de Catalunya
  2. Grup de recerca pedagògica de Tàrrega. Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les nostres contrades.