Càvec

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Càvec usat a Suècia.

Un càvec és una eina composta d'una fulla de ferro de forma triangular i sensiblement corbada cap als costats amb acer a la punta i un ull a la part ampla on es fica el mànec de fusta. Aquest mànec forma un angle agut amb la peça metàl·lica i se subjecta amb unes gaies o petites làmines també de ferro. L'eina serveix a l'agricultura per cavar i a la construcció de pedra seca per retirar la terra i el reble quan es desxerneix, per escombrar i per omplir les senalles.[1]

Mides[modifica]

Tradicionalment, el mànec del càvec té una longitud de 62,5 cm; la fulla triangular, 33 cm a la base i 33 cm d'altura. En els càvecs moderns el mànec és una mica més llarg i la fulla més petita.

Matèria primera[modifica]

Mànec de fusta (normalment d'ullastre -Olea europaea-) i fulla de ferro acerat a la punta.

Maneig[modifica]

L'eina s'empra amb les dues mans. Hom se situa davant el material, es col·loca la senalla amb certa inclinació entre els peus i recolzada a les cames, amb el càvec s'arreplega i arrossega el material i se n'omple la senalla.

Referències[modifica]

  1. Alomar Canyelles et al., Guillem. La pedra en sec. Materials, eines i tècniques tradicionals a les illes mediterrànies. Palma-Palerm: Consell Insular de Mallorca FODESMA- Officine Grafiche Riunite, 2002 [Consulta: 14 juny 2017].  Arxivat 2017-07-31 a Wayback Machine.

Enllaços externs[modifica]

[1] [2]