Plana (eina)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Plana de fusta.

La plana és una eina usada en la construcció, en l'ofici de paleta formada per una placa, superfície plana llisa (metàl·lica, de plàstic o de fusta) d'aproximadament 20 centímetres per 30, proveïda d'una ansa, empunyadura o maneta. Segons la forma de la superfície plana n'hi ha de diversos tipus, dentada, rodona...

La plana d'una part a prendre el morter, i d'altra part a aplanar és a dir allisar el morter o el betó per a aplanar-lo. La plana s'utilitza per als treballs d'enguixada, de lliscatge i d'arrebossada, estenent el material sobre les superfícies a cobrir, allisant i comprimint la massa amb la vora de l'eina.

Existeix moltes menes de planes, amb claus o proveïdes d'una esponja per a realitzar diferents acabats de revestiments (ciment, guix, calç...), que siguin gratats, rentats o esponjats.

Amb la plana s'estén la calç i el guix amb facilitat i lleugeresa i serveix especialment per als enguixades i lliscatges.

Arrebossada[modifica]

Per l'arrebossada es fa servir una plana de fusta, fregant en sentit circular fins que el ciment barrejat amb sorra sigui ben parell sobre la superfície a recobrir.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plana (eina) Modifica l'enllaç a Wikidata