Plana (eina)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Plana de fusta.

La plana és una eina usada en la construcció, en l'ofici de paleta formada per una placa, superfície plana llisa (metàl·lica, de plàstic o de fusta) d'aproximadament 20 centímetres per 30, proveïda d'una ansa, empunyadura o maneta. Segons la forma de la superfície plana n'hi ha de diversos tipus, dentada, rodona...

La plana d'una part a prendre el morter, i d'altra part a aplanar és a dir allisar el morter o el betó per a aplanar-lo. La plana s'utilitza per als treballs d'enguixada, de lliscatge i d'arrebossada, estenent el material sobre les superfícies a cobrir, allisant i comprimint la massa amb la vora de l'eina.

Existeix moltes menes de planes, amb claus o proveïdes d'una esponja per a realitzar diferents acabats de revestiments (ciment, guix, calç...), que siguin gratats, rentats o esponjats.

Amb la plana s'estén la calç i el guix amb facilitat i lleugeresa i serveix especialment per als enguixades i lliscatges.

Arrebossada[modifica]

Per l'arrebossada es fa servir una plana de fusta, fregant en sentit circular fins que el ciment barrejat amb sorra sigui ben parell sobre la superfície a recobrir.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plana (eina) Modifica l'enllaç a Wikidata